Opština izigrala zakon

Izvor: Politika, 19.Okt.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opština izigrala zakon

Najlepša zgrada u Čačku eksproprisana, po oceni Upravnog suda Srbije, na neregularan način

Čačak – Upravni sud Srbije ocenio je, presudom u sporu braće Vučićević iz Čikaga protiv Ministarstva finansija RS, da je majčevina tužilaca nezakonito oduzeta. Reč je o najlepšoj građevini u centru Čačka, u kojoj je Trgovinsko preduzeće „Prosveta“ držalo knjižaru „Rade Azanjac“.

Lekari iz Ilinoisa a Čačani poreklom Dušan (65) i Slobodan (64) >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vučićević dve decenije uzalud pokušavaju da u posed vrate zgradu koja je 15. marta 1978. godine oduzeta njihovoj majci Milici za potrebe tadašnjeg SIZ-a kulture. Novi vlasnik bio je dužan da u roku od tri godine obnovi ovo zdanje, izuzetne vrednosti za lokalne okvire, ali je SIZ (opština Čačak) 9. septembra 1981. godine neobnovljenu zgradu preneo na trajno korišćenje „Prosveti“.

Upravni sud je u presudi, ovih dana dostavljenoj Vučićevićima, naveo da je svrha eksproprijacije (zaštita, restauracija i održavanje zgrade kao kulturnog dobra) mogla da bude postignuta isključivo od strane korisnika eksproprijacije (SIZ kulture) a ne otuđenjem zgrade trećem licu. Sve ono što je „Prosveta“ uradila na građevini, po oceni Upravnog suda, ne može da se smatra privođenjem nameni.

Milica Vučićević za života se žalila na rešenje o oduzimanju zgrade ali je bila odbijena (1982). Zatim su njeni sinovi, koji su medicinu završili u Beogradu, zatražili (1991) poništaj rešenja o eksproprijaciji, a Odeljenje za finansije opštine Čačak tek 2004. godine odlučilo je po tom zahtevu i usvojilo ga. Na to se „Prosveta“ žalila Vrhovnom sudu Srbije koji je 2006. godine odlučio da zdanje ipak ostane u posedu preduzeća. Lekari iz Čikaga revanširali su se novom žalbom pa im je Gradska uprava za urbanizam u Čačku, avgusta 2009. godine, još jednom vratila kuću našavši, na osnovu dokumenata i svedočenja veštaka, da su radovi na obnovi počeli tek novembra 1981. godine. Dakle, nakon proteka tri godine od pravosnažnosti eksproprijacije.

Na to su se žalili opet „Prosveta“ ali i Gradsko pravobranilaštvo Čačka, i Ministarstvo finansija je februara 2010. godine prihvatilo navode žalilaca i vratilo predmet GU za urbanizam Čačka, na ponovno odlučivanje. Razlog za poništaj nađen je i u neusaglašenosti dvoje veštaka građevinske struke, koji su ranije dali nalaze u ovom slučaju. Prvi je smatrao da se trogodišnji rok za obnovu kuće računa od pravosnažnosti rešenja o eksproprijaciji (5. 10. 1978), drugi da to teče od stupanja na snagu rešenja o isplati naknade (6. 1. 1981). Dva mišljenja ne mogu da se usaglase jer je jedan od veštaka u međuvremenu umro. Ministarstvo je predložilo uvođenje i trećeg veštaka u predmet, ali je Upravni sud sada utvrdio da to „nije nužno“.

Pored toga, Upravni sud smatra da je Ministarstvo pravilno poništilo rešenje GU za urbanizam iz avgusta 2009. godine, jer ta Uprava nema ovlašćenje da poništava ugovore, pa ni onaj između SIZ-a kulture i „Prosvete“ zaključen pre tačno 30 godina. Urbanistima u Čačku naloženo je da, donoseći novo rešenje umesto ovoga koje je Ministarstvo finansija poništilo, uvaže primedbe iz najnovije presude Upravnog suda Srbije.

Inače, ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu uputila je decembra prošle godine notu Ministarstvu inostranih poslova Republike Srbije, zatraživši pomoć u rešavanju spora jer su se Vučićevići, kao američki državljani, suočili sa „nedostatkom ispravne primene zakona“.

Gvozden Otašević

objavljeno: 20.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.