Izvor: B92, 31.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opština iseljava Rome

Beograd -- Predstavnici SO Vračar uz saradnju policije pokušavaju da isele sedam romskih porodica koje privremeno žive u baraci u Šumatovačkoj ulici.

Jutros su preko puta barake, u kojoj sada živi oko 40 Roma, bila parkirana dva kamiona s radnicima za iselenje, koji su čekali završetak "pregovora" predstavnika policije, Opštine Vračar i stanovnika barake. Đorđe Jevtić, koji sa petočlanom porodicom živi u baraciu, rekao je Beti da su predstavnici opštine isključili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vodu i struju, kao i da nemaju rešenje za iseljenje.

On je rekao da mu je Centar za socijalni rad kao privremeni smeštaj dodelio baraku, jer je posle 20 godina iseljen iz Vilovačke ulice gde je do tada živeo.

Rukovodilac Centra za socijlani rad Vračar Velibor Ristović bio je na licu mesta, jer je, kako je rekao, obavešten da treba da "zaštiti decu bez roditelja". On je rekao i da su u evidenciji vračarskog Centra za socijalni rad tri romske porodice koje stanuju u baraci i dodao da to nije prvi pokušaj iseljenja, "jer je baraka planirana za rušenje". "Stambeni fond za socijalno ugrožene ne postoji, tako da mi možemo samo da ponudimo roditeljima da decu smestimo u dom", rekao je Ristović.

Načelnik uprave Opštine Vračar Gordana Miljković rekla je agenciji Beta da je ta baraka planirana za rušenje iz razloga bezbednosti, jer je u lošem stanju, a da su se romske porodice tamo bespravno uselile. Ona kaže da je opština još 12. avgusta donela odluku o rušenju barake, kao i da su do pre par nedelja tamo stanovale tri romske porodice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.