Opština Blace obeležila stogodišnjicu stradanja vojvode Koste Vojinovića (FOTO)

Izvor: BKTV News, 23.Dec.2017, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opština Blace obeležila stogodišnjicu stradanja vojvode Koste Vojinovića (FOTO)

Opština Blace, u selu Grguru prigodnim programom obeležila je 100 godina od stradanja vojvode Koste Vojinovića.

Tim povodom, episkop niški Aresnije sa sveštenstvom, kod spomenika vojvode Koste Vojinovića u selu Grguru, služio parastos.

"Danas smo se sabrali da se setimo onih junaka koji su koji su podigli čuveni toplički ustanak 1917. godine braneći ove prostore od okupatora", rekao je između ostalog u svom obraćanju episkop uz poruku da heroje koji su branili >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << ove prostore ne smemo zaboraviti.

Delegacija Opštine Blace, okružni odbor topličkog okruga saveza potomaka ratnika Srbije 1912- 1920, savez udruženja potomaka ratnika Srbije 1912-1920 sa KiM- pokrajinski odbor, udruženje – Gvozdeni puk Igrište iz Kuršumije i meštani sela Grgura položili su vence na spomenik vojvodi Kosti Vojinoviću.

U svom govoru predsednik Opštine Blace Zoran Jozić ukazao je na značaj junačkih dela junaka topličkog ustanka i vojvode Koste Vojinovića.

"Velika je čast ali ogromna obaveza biti deo današnje svetkovine. Čast je biti na mestu gde se 100 godina obeležava jedan trenutak srpske istorije koji predstavlja ponos svih generacija koje su stvarale Toplicu i Srbiju a čiji temelji su postali upravo heroji kao što je bio vojvoda Kosta Vojinović i njegovi saborci.

Čast je odati im poštu i ukazati poštovanje prema onima koji su jedini u porobljenoj Evropi smogli snage i hrabrosti da se suprostave nadmoćnom okupatoru ne želeći da budu robovi u svojoj domovini na svom imanju u svojim kućama. Čast je setiti se onih koji su ne žaleći svoje živote postavili temelje soloode i svega onoga u čemu uživaju dolazeće generacije, deo je govora predsednika opštine Blace, Zorana Jozića, održanom u Grguru", istakao je Jozić.

Dalji programski sadržaj nastavljen je u spomen vodenici koju je opština Blace nedavno obnovila a u kojoj je pre tačno 100 godina stradao vojvoda Kosta Vojinović ne želeći da se živ preda neprijatelju.

Meštanin sela Grgura, Rade Lazarević govorio je o istorijskim činjenicama vezanim za Toplički ustanak a književnica Božica Mladenović u vodenici je položila drugi dnevnik vojvode Vojinovića.

"Dnevnik vojvode Koste Vojinovića pisan u ovoj vodenici posle tačno 100 godina vraćen je na mesto gde je ispisan", rekla je Božica Mladenović, koja je priredila knjigu čija je promocija održana u Domu kulture u Grguru.

Društvo – Stazama slavnih predaka, za ovu priliku peške je došlo od Trećaka do Grgura.

Pred vodenicom svojim stihovima posvećenim stradanju vojvode Koste Vojinovića govorio je Života Jevremović iz Udruženja – Gvozdeni puk Igrište – Kuršumlija.

Spomen ploču postavljenu na ulazu u spomen vodenicu u kojoj je pre tačno jednog veka stradao vojvoda Kosta Vojinović otkrio je mali Uroš čiji je čukun deda bio borac u redovima slavnog vojvode.

Programska dešavanja nastavljena su u Domu kulture u Grguru – uz obilazak spomen sobe i izložbe slika muzejske postavke Topličkog ustanka, promociju dnevnika vojvode Koste Vojinovića Živ se ne predajemo pisanom 1916-1917 i promociju filma – 100 godina Topličkog ustanka.

Svilajnac dobija novu fabriku, posao za 200 ljudi

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.