Oproštaj od episkopa Hrizostoma u 15 sati

Izvor: Kurir, 20.Dec.2012, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oproštaj od episkopa Hrizostoma u 15 sati

Liturgiji i opelu prisustvovao je veliki broj vernika i građana Kraljeva, koji su se oprostili od episkopa Hrizostoma, koji je u manastiru Žiča stolovao od 2003. godine

KRALJEVO - Patrijarh srpski Irinej sa arhijerejima Sinoda Srpske pravoslavne crkve služio je danas liturgiju i opelo episkopu žičkom Hrizostomu, koji će danas u 15 časova, prema sopstvenoj želi, biti sahranjen u manastiru Rujan na Zlatiboru.

Liturgiji i opelu prisustvovao je veliki broj >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << vernika i građana Kraljeva, koji su se oprostili od episkopa Hrizostoma, koji je u manastiru Žiča stolovao od 2003. godine.

Vladika žički Hrizostom preminuo je posle duge i teške bolesti u Episkopskom dvoru u Kraljevu u utorak 18. decembra.

Epsikop hrizostom (Stolić) rođen je 1939.godine u Rumi, gde je završio osnovnu i srednju školu.

Po završetku srednje škole odlazi u manastir Dečane, gde je zamonašen i rukopložen u čin jerođakona i jeromonaha od strane tadašnjeg episkopa raško-prizrenskog Pavla.

Iz liturgijskog bogoslovlja diplomirao je na Bogoslovskoj akademiji Svete Trojice u Džordanvilu u Sjedinjenim Američkim Državama 1966. godine, posle čega je služio kao paroh u srpskim hramovima u Čikagu i okolini.

Na Svetoj Gori u manastiru Hilandar, na dužnosti bibliotekara, proveo je 20 godina, a 1985. godine Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve izabrao ga je 1988. godine za episkopa zapadnoameričkog.

Za episkopa banatskog izabran je 1992. godine, a na mestu vladike žičkog za devet godina je pokrenuo snažnu graditeljsku i izdavačku delatnost.

tanjug

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.