Oproštaj od Vladimira Veličkovića

Izvor: RTS, 04.Sep.2019, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oproštaj od Vladimira Veličkovića

Svet je izgubio jednog od najvažnijih umetnika narativne figuracije. Bio je sudbinski vezan za umetnost i verovao je u isceliteljsku moć slike, istaknuto je na komemoraciji jednom od naših najznačajnih slikara Vladimiru Veličkoviću u Skupštini grada Beograda. Vladimir Veličković sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju, u krugu najuže porodice.
Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vladimir Kostić rekao je da je Veličković svaki dan kada nije išao u svoj atelje smatrao izgubljenim.

"Ljubomorni su umeli da spočitavaju Veličkoviću da se radi o velikoj produkciji, ali u njegovom slučaju radilo se o skrivenoj energiji bez želje da je mnogi prepoznaju. Veličković je imao gotovo zaboravljenu veštinu da se sagovornik sluša. U jednostavnoj otmenosti sa kojom je nosio status nesumnjive veličine", istakao je Kostić.
Dodao je da se s Veličkovićem dogovarao da u Muzej savremene umetnosti dovede kustose iz Pariza da sa našim istoričarima umetnosti utvrde kriterijume za prepoznavanje vrednosti u modernoj umetnosti.
"Na žalost ni njemu ni SANU ova zajednička želja se neće ostvariti. Njegovi radovi su predstavljali senzaciju za nas laike i nešto sasvim drugačije od svega što smo do tada videli", naglasio je Kostić.

Ateše za kulturu Ambasade Francuske u Beogradu Katrin Fodri rekla je da je svet izgubio jednog od najvažnijih umetnika narativne figuracije.
"Ponosna sam što je Veličković bio je nosilac Legije časti, komandir umetnosti i književnosti, član Akademije likovnih umetnosti u Francuskoj. Bio je i član SANU, ali je proveo veliki deo života u Parizu. Njegova najlepša dela ugledala su svetlost dana u našoj zemlji", ukazala je Fodrijeva i napomenula da je Veličković podučavao generacije studenata na Akademiji likovnih umetnosti u Parizu.
Istoričarka umetnosti Irina Subotić rekla je da je Veličković bio retko plemenita ličnost, otac porodice, veliki umetnik, dragi prijatelj.
"Bio je sudbinski vezan za umetnost i verovao je u isceliteljsku moć slike", napomenula je Subotić.

Vajar Mrđan Bajić istakao je da je teško odustati od pomisli da će Veličković i dalje biti tu za sve nas kao oslonac na hiljadu različitih načina, pre svega kao prijatelj, suprug otac, kolega...a nadasve kao veliki umetnik.
"Tuga zbog njegovog odsustva trajaće dugo, a snaga punoće njegovog kolosalnog umetničkog opusa još duže. Mi smo savremenici čiju je epohu tako iscrpljujuće istinito sažeo u svom delu. Ako je Dikens rekao nešto na osnovu čega svi danas razumemo tadašnju Englesku, ako Tarantino govori o Americi...o nama je gotovo sve, potpuno razumljivo rekao je Veličković", podsetio je Bajić.
U prisustvu porodice, prijatelja i poštovalaca dela slikara, u Skupštini grada poslednju počast Vladimiru Veličkoviću odali su i premijerka Srbije Ana Brnabić, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, umetnički direktor Bitef festivala Ivan Medenica, direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, direktorka Beogradskog festivala igre Aja Jung.
Vladimir Veličković sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju, u krugu najuže porodice.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Oproštaj od Veličkovića, velikog umetnika i čoveka

Izvor: SEEcult.org, 04.Sep.2019

Porodica, prijatelji, kolege i poštovaoci oprostili su se 4. septembra od istaknutog slikara i akademika Vladimira Veličkovića na komemoraciji u Skupštini Beograda, na kojoj je istaknuta njegova posvećenost umetnosti do samog kraja života, kritički odnos prema problemima savremene civilizacije,...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.