Oproštaj od Bogdana Tirnanića

Izvor: Politika, Beta, Fonet, 19.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oproštaj od Bogdana Tirnanića

Jedan od najpoznatijih srpskih novinara i ugledni filmski kritičar Bogdan Tirnanić kremiran je juče u Beogradu, a poslednjem oproštaju od njega, pored mnogobrojnih kolega i dramskih umetnika, prisustvovao je i predsednik Srbije Boris Tadić.

Opelo Tirnaniću služila su trojica sveštenika Srpske pravoslavne crkve, predvođeni starešinom Saborne Crkve protojerejem Petrom Lukićem. Oproštaju je prisustvovao vrh srpskog glumišta, kao i veliki broj ličnosti iz javnog života, a kovčeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sa njegovim telom spušten je na kremiranje uz zvuke pesme „Pod sjajem zvezda”.

Komemoracija povodom smrti novinara i publiciste Bogdana Tirnanića održana je juče u redakciji nedeljnika NIN, u kojem je Tirnanić pisao do kraja života, a dve decenije bio je urednik tog časopisa. Od Tirnanića su se, pored članova porodice, oprostile brojne kolege novinari, kao i predstavnici kulturnog života Srbije. Glavni urednik NIN-a Slobodan Reljić istakao je da je Tirnanićevo pisanje bilo lako razumljivo svima, pa su njegove tekstove mogli da čitaju „mašinbravari i akademici”.

„Bogdan Tirnanić se uglavnom bavio suštinom društvenih kretanja i uvek je oponirao trivijalnosti preovlađujućeg mišljenja. Živeo je kao čovek slobodan da na svoj način kaže sve šta misli”, rekao je Reljić.

Književnik Momo Kapor Tirnanića je opisao kao „večitog dečaka koji se suprotstavljao sivilu socijalizma”. „Publika ga je volela jer je uvek osećala da nije vlast i da niko ne stoji iza njega”, kazao je Kapor.

Komemoraciji je prisustvovao i ministar kulture Nebojša Bradić, Matija Bećković, brojne Tirnanićeve kolege, između ostalih Olja Bećković, Aleksandar Tijanić, Slavoljub Đukić, Bora Krivokapić, Dragan Bujošević i Vanja Bulić. Počast Tirnaniću odali su i glumci Svetozar Cvetković i Branko Cvejić.

Fonet i Beta

[objavljeno: 20/01/2009]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tirke je ostao večiti dečak koji gospodari činjenicama

Izvor: Blic, 19.Jan.2009

„Uspeo je da sačuva u sebi onog mršavog dečaka sa Neimara, u onim istim izlizanim trapericama i džemperu, sa onim istim sjajem u očima" Uspeo je da ostane taj mršavi, radoznali dečak. I njegova se kolumna nekako i nalazila između politike, društva i kulture. Odatle sam i čitao NIN. Ta...

Nastavak na Blic...

Odlazak legende

Izvor: Kurir, 20.Jan.2009, 10:37

BEOGRAD - Legenda srpskog novinarstva i jedan od poslednjih beogradskih boema Bogdan Tirnanić kremiran je juče na Novom groblju u 17 časova uz prisustvo velikog broja članova porodice, prijatelja i poštovalaca. Predsednik Srbije Boris Tadić bio je među prvim Tirketovim prijateljima koji su došli...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.