Oprez: Ne pozivajte brojeve koji počinju sa +39, +390, +391, +392...

Izvor: Press, 11.Jan.2011, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oprez: Ne pozivajte brojeve koji počinju sa +39, +390, +391, +392...

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) upozorilo je juče sve korisnike mobilnih telefona da ne odgovaraju na propuštene pozive s nepoznatih brojeva koji počinju sa +39, +390, +391, +392, +393, +394..., jer mogu postati žrtve prevare i napraviti visoke telefonske račune. U MUP-u kažu da, ukoliko građani na mobilnom telefonu primete propušten poziv sa ovim početnim brojevima, ne treba da ih pozivaju.- Sve češće se dešava da korisnik mobilnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << telefona dobije obaveštenje o propuštenom pozivu, a da mu pri tom telefon nije stvarno ni zazvonio - objašnjavaju u MUP-u.
Nadležni navode da je jedan korisnik izgubio čak oko 2.000 evra.
- Slične kriminalne radnje uveliko se dešavaju u Evropi, a brojne prijave MUP-u potvrđuju da se iz dana u dan povećava broj ljudi u Srbiji koji odgovaraju na ovakve pozive i stavljaju sebe u finansijske probleme - kaži u MUP-u.
U Ministarstvu za telekomunikacije i informacioni društvo potvrdili su za Press da su česte prevare u informacionim i komunikacionim tehnologijama!
Goran Božić, izvršni direktor „Komunikejšn plus", konsultantske kuće specijalizovane za telekomunikacije, slaže se da zloupotrebe u telekomunikacijama nisu retkost. Ipak, on navodi da se šteta ne može meriti hiljadama evra. On je objasnio da su brojevi koje je MUP naveo pozivni brojevi iz Italije, prema kojoj minut razgovora iz sve tri srpske mobilne mreže ne košta više od 45 dinara.
U „Mobilnoj telefoniji Srbija" kažu da se korisnici nisu žalili na prevaru ovog tipa.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.