Izvor: B92, 22.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oporavlja se Stefan Stajić

Beograd -- Dečak Stefan Stajić, teško povređen posle strujnog udara, vratio se u Beograd nakon uspešne operacije transplatacije kože u Italiji.

Trinaestogodišnji Stefan Stajić, koji je pre 8 meseci zadobio najteže opekotine na dve trećine površine tela posle udara struje, vratio se iz Palerma, gde mu je tokom nekoliko meseci uspešno obavljena transplantacija kože. On je sada smešten na Vojno medicinskoj akademiji, gde će lekari pratiti njegov oporavak.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Stefanovo lečenje u Centru za opekotine i plastičnu hirurgiju u Palermu omogućili su humanitarna organizacija "Naša Srbija”, Vojno-medicinska akademija, predsednik Srbije Boris Tadić i njegova supruga, kao i brojni drugi donatori.

Stefanu Stajiću se 26. aprila ove godine dogodila teška nesreća, kada je štapom za pecanje dodirnuo dalekovod i doživeo udar struje od 25 hiljada volti, od čega je zadobio najteže opekotine na 66 odsto površine tela.

Odmah je prebačen na VMA u Beogradu gde mu je pružena neophodna pomoć i obavljene brojne operacije.

Međutim, zbog težine opekotina i izloženosti bakterijama za koje u Srbiji nema antibiotika, Stefan je morao da bude lečen u inostranstvu.

Centar za opekotine iz Palerma pristao je da ga leči besplatno.

"Troškove transporta i boravka majke u bolnici trebalo je da snosi VMA, ali tu se uključila NVO 'Naša Srbija' koja je sve to obezbedila i omogućila", kazao je za B92 pukovnik Jefta Kozarski, načelnik Odeljenja za plastičnu hirurgiju.

Tim stručnjaka u Palermu razvio je tehnologiju proizvodnje ćelija kože od malog dela kože samog pacijenta, pa je tako Stefanu transplantirana njegova sopstvena koža.

Zbog nesreće koja se dogodila Stefanu, uspostavljena je saradnja između VMA i Centra za opekotine i plastičnu hirurgiju u Palermu, u okviru koje će naši lekari i molekularni biolozi biti obučeni za primenu najsavremenije tehnike transplantacije kože u Srbiji.

"I još jedna prelazna varijanta je najverovatnije moguća, da zajednički lečimo pacijente. Naši pacijenti će biti lečeni ovde, a biopsija kože će se slati u Palermo da bi oni u svojoj laboratoriji to proizveli i doneli ovde da mi to primenimo na VMA, dok ne oformimo našu laboratoriju", rekao je Jefta Kozarski.

"Mnogo je bilo koji su zvali i želeli da daju i kožu i krv. Ja imam kod kuće svesku sa donatorima kože koji su se prijavljivali i koji su zvali da daju krv i želeli da pomognu. Mnogo, mnogo. Hvala im, hvala im mnogo. Svima hvala", rekla je Slavica Stajić, Stefanova majka.

Mlađan Đorđević, direktor "Naše Srbije", uručio je zahvalnice načelniku VMA Miodragu Jevtiću i profesoru Jefti Kozarskom za njihov doprinos uspešnom lečenju Stefana Stajića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.