Opomena svim „Cvetojevićima

Izvor: Politika, 19.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opomena svim „Cvetojevićima"

Slučaj Saše Cvetojevića, koji je zbog nesluženja hrvatske vojske uhapšen prilikom povratka u Srbiju i osuđen, pokreće pitanje svih izbeglih Srba koji žele da se vrate u Hrvatsku

Paraćin – Izbeglica iz Hrvatske Saša Cvetojević posle dva dana provedena u zatvoru u Zagrebu i presude tamošnjeg suda na osam meseci zatvora, uslovno tri godine, vratio se u Paraćin gde živi sa roditeljima. Cvetojevića je u nedelju na hrvatskoj strani graničnog prelaza Batrovci, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prilikom povratka u Srbiju, uhapsila hrvatska policija, na osnovu poternice zbog nesluženja vojske, zbog čega je i osuđen.

On za „Politiku” priča da je hrvatska granična policija zaustavila u rutinskoj kontroli autobus u kojem se nalazio, dok se vraćao iz Zagreba, gde je bio u poseti svojim prijateljima iz detinjstva. Cvetojević se ujedno raspitivao i kakve su mogućnosti povratka u Hrvatsku i može li se povratiti imovina koja mu je oduzeta novim popisom stanovništva.

Kako nastavlja priču, mlađim osobama iz autobusa su oduzeti pasoši, ali su svima vraćeni. Osim Cvetojeviću.

– Priveli su me u njihove prostorije i pretresli stvari. Kada sam ih pitao zbog čega me hapse, odgovorili su mi kratko: „Nisi služio vojni rok” – priča Cvetojević koji inače ima i hrvatsko i srpsko državljanstvo, a vojsku je služio u Srbiji.

Hrvatski policajci su mu oduzeli sve stvari i mobilni, a nakon dva sata, na granični prelaz stiže i policijska „marica”.

– Srećom je torba bila velika, pa su je gurnuli do mene, u zadnji deo „marice”. Tako sam u toku vožnje uspeo da uzmem mobilni i pozovem predsednika nevladine organizacije „Pravda” u Paraćinu Dragana Sekulovića, sa kojim radim. Rekao sam mu da sam uhapšen i da me voze u zatvor Remetinec kod Zagreba.

U prijemnom odeljenju su ga detaljno pregledali, što nije bilo nimalo prijatno. Pitali su ga da li je gladan i dali kutiju sa maslacem, marmeladom i hlebom.

– Plastičnu viljušku sam koristio kao nož. Zatvorili su me u „buvaru”. Tri kreveta na sprat, jastuci bez jastučnica, prljavi i flekavi, ćebad smrdljiva" – priča Cvetojević.

U prijemnom odeljenju zatvora Remetinec, Cvetojević je proveo dve noći u društvu narkomana, porodičnih nasilnika"

– Nisam spavao, razmišljao sam šta će biti. Ujutru sam otišao kod sudije Županijskog suda u Zagrebu. Dao sam iskaz odvjetnici Slađani Čanković iz Srpskog narodnog vijeća, koju je angažovao Saša Milošević, zastupnik potpredsednika Vlade Hrvatske. Pričao sam kako sam izašao iz Hrvatske kada sam imao 17 godina, šta se posle toga dešavalo sa mnom i zašto se nisam odazivao na pozive za služenje vojnog roka. Odvjetnica mi je rekla da imam pozdrave i preuzela ceo slučaj.

Posle davanja iskaza, Cvetojević dobija drugu, uredniju ćeliju. Čeka jutarnje buđenje i novi susret sa sudijom. Tada mu je izrečena presuda.

– Osuđen sam, uz moj pristanak da se ubrza proces, na osam meseci zatvora, tri godine uslovno. Sudija mi je rekao da sam slobodan čovek i da mogu slobodno da putujem.

Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća Cvetojevića poziva da bude gost Hrvatske vlade. Tu ga je primio i potpredsednik Slobodan Uzelac. U utorak, Cvetojević se vraća kući, u Paraćin, gde živi od januara 1992. godine.

On je inače 2006. godine bio u Hrvatskoj i tada nije bilo nikakvih problema.

Predsednik nevladine organizacije Centar za komunikaciju „Pravda" Dragan Sekulović kaže da je hapšenje Cvetojevića opomena svim izbeglim Srbima da su nepoželjni u Hrvatskoj i da se tamo ne vraćaju.

– Reč je o metodi sofisticiranog etničkog čišćenja, kako se ne bi poremetio „magičan broj tri”: ne više od tri odsto Srba u Hrvatskoj. Pomnožite 50.000 stanova sa četiri duše u njima, dobićete cifru od 200.000 Srba iz urbanih sredina koji ni nakon 17 godina ne mogu doći ni do svoje imovine, ni do svojih elementarnih ljudskih prava – kaže Sekulović u izjavi za naš list.

Prema njegovim rečima, slučaj Saše Cvetojevića pokreće pitanje „svih Cvetojevića” kojima, kako napominje, više ne pada na pamet da pređu hrvatsku granicu.

– To je cilj hrvatske vlasti. Na veliku sramotu OEBS-a, kako u Hrvatskoj, tako i u Srbiji, Komesarijata za izbeglice, koji se po pravilu nikad ne oglašava o kršenju ljudskih prava prognanika i izbeglica, dolazimo u situaciju da o tome brinu samo nevladine organizacije. Ali, to je bruka za državu Srbiju, koja očigledno nema političke volje da reši problem izbeglica. Na to ukazuje i činjenica da ni nakon 17 godina izbegličko pitanje nikada nije bilo tačka dnevnog reda Skupštine Srbije. Raspravlja se o ugroženim životinjama, a o izbeglicama ni reči – kaže Sekulović.

Cvetojević kaže da su mu prijatelji iz Hrvatske, objašnjavajući kakvi su uslovi za život Srba povratnika, rekli da bi pre svega morao da sebi obezbedi grobno mesto ako želi da se vrati.

Brane Kartalović

[objavljeno: 19/06/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.