Opet otpuštanja u kikindskoj „Livnici”

Izvor: Politika, 31.Okt.2015, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet otpuštanja u kikindskoj „Livnici”

Vlasnik kompanije „Cimos” iz Kopra u procesu restrukturisanja gasi nerentabilne pogone i smanjuje broj radnika

Kikinda – U Cimosovoj „Livnici” bez posla će ostati 63 radnika. Njihovi ugovori o radu sukcesivno će biti otkazivani do kraja godine. Vlasnik „Cimosa” iz Kopra je u finansijskom restrukturisanju koje podrazumeva i ukidanje nerentabilnih delova kompanije, kao i racionalizaciju u preostalim. „Obim poslovanja se i dalje smanjuje, potraživanja se teško naplaćuju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << što povlači rast duga prema dobavljačima usled nemogućnosti plaćanja, i to su samo neki od problema sa kojima se susrećemo. Cilj grupe je konsolidacija onih pogona automobilske industrije koji se kvalitetom i konkurentnošću mogu održati na tržištu”, ukazuje poslovodstvo firme, uz napomenu da su želeli da na svaki način izbegnu otkaze svesni da „gubitak zaposlenja znači ugrožavanje materijalne egzistencije i povlači niz drugih negativnih posledica”.

Novim pravilnikom o sistematizaciji koji je stupio na snagu 8. oktobra ukidaju se pojedine organizacione celine i radna mesta u njima, a u drugima se smanjuje broj izvršilaca. Među zaposlenima koji su proglašeni viškom ima nekvalifikovanih i kvalifikovanih radnika, tehničara, administrativnih radnika, ali i inženjera.

U martu ove godine, bez posla u kikindskoj „Livnici” već je ostalo 326 radnika. U Veću Saveza samostalnih sindikata ukazuju da su svesni poteškoća sa kojima se „Cimos” grupacija suočava na tržištu, ali i pitaju „mora li se sve svaliti na pleća zaposlenih”? „Za nas je ovo veliko razočaranje. Smatrali smo da je proces otpuštanja završen, posebno nakon promene vlasničke strukture ’Cimosa’, gde je sada oko 45 odsto u vlasništvu poslovnih banaka, dvadesetak procenata u državnom vlasništvu, a ostalo u rukama malih akcionara. Očekivali smo kvalitetne promene. Pitamo se gde je kraj priče o višku zaposlenih”, kaže predsednik Veća SSS u Kikindi Ilija Drljić, ističući da će o toj temi razgovarati sa menadžmentom fabrike.

Kako pregovori sindikata sa rukovodstvom o potpisivanju kolektivnog ugovora još nisu završeni, iako su počeli u maju, radnici koji su proglašeni tehnološkim viškom dobiće otpremnine u skladu sa Zakonom o radu. Posle otpuštanja, broj zaposlenih u kikindskoj „Livnici” spašće na 696, što je četvorostruko manje nego 2004. godine, kada je slovenački investitor kupio nekadašnjeg giganta metalske industrije.

Više zainteresovanih kupaca

Recesija iz 2008. godine bila je kobna za slovenačku kompaniju koja je posle niza godina poslovne ekspanzije zapala u ozbiljne finansijske probleme. Grupa „Cimos” je krajem avgusta ove godine ponuđena na prodaju. Prema pisanju slovenačke štampe, zainteresovani kupci su iz SAD, Italije, Španije, Kine, ali i obližnje Bosne i Hercegovine odakle je, kako obelodanjuju, stigla i najviša neobavezujuća ponuda.

Dostavio ju je sarajevski privrednik Nijaz Hastor, vlasnik „Asa preventa” i nemačke kompanije „Prevent Dev”, koji je već od koparske grupe kupio fabriku u Srebrenici. I dok su iz uprave „Cimosa” istakli nameru da se prodaju kao jedinstvena grupacija, u javnosti se spekuliše i o mogućoj odvojenoj prodaji fabrika u njihovom vlasništvu.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.