Opet odložen protest veroučitelja

Izvor: B92, 01.Sep.2010, 10:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet odložen protest veroučitelja

Beograd -- Veroučitelji Islamske zajednice u Srbiji, koju predvodi Muamer Zukorlić, otkazali su protest ispred zgrade Vlade Srbije.

Najavljeni miting i kontramiting dve islamske zajednice u Srbiji nisu održani ni danas, mada ni jedna ni druga strana ne isključuju mogućnost da do protesta ispred Vlade ipak dođe.

Veroučitelji bliskih muftiji Muameru Zukorliću poručuju iz Novog Pazara da će Vlada Srbije ovih dana biti oštro upozorena iz Brisela zbog, kako navode, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << neodgovornog odnosa prema Sandžaku.

Pristalice bliske Islamskoj zajednici reisa Adema Zilkića, iz Beograda odbacuju sve optužbe koje se šalju ka Nemanjinoj, uz ocenu da uzrok problema ne leži u državi, već u muftiji Zukorliću.

Iz Novog Pazara danas nisu došli u Beograd. U Beogradu pak kažu da će, ako dođu, i oni doći pred Vladu.

Kakav je odnos između dve islamske zajednice u Srbiji danas, pokušao je da objasni muftija srbijanski Muhamed Jusufspahić. Dok je govorio u muftiji Zukorliću, Jusufspahić se poslužio košarkom.

"Pokušava da da koš tamo ne treba da da i mi moramo da budemo tu da bismo mu lupili bananu”, poručio je on.

Poruka iz Sandžaka, međutim, daleko je od sporta. Iz Islamske zajednice bliske muftiji Zukorliću, kažu da njihove veroučitelje danas isključuju iz nastave i da će zbog toga organizovati proteste ispred škola.

Predstavnik Islamske zajednice u Srbiji Hajrudin Balić navodi i da su veroučitelji bili spremni jutros da dođu u Beograd.

"Ali smo na preporuku glavnog muftije odustali od tog protesta zato što smo imali informacije da u Beogradu određeni krugovi spremaju incidente nama i zato što smo takođe dobili jasan signal da će Brisel reagovati po pitanju kršenja naših prava, po pitanju ugrožavanja naših prava u školama i celokupnoj situaciji u islamskoj zajednici”, kaže Balić.

Iz Bajrakli džamije, pak, poručuju da nikakvih problema nema. Muftija Jusufspahić ponovio je podršku Vladi Srbije, ali je imao i posebne poruke za bošnječke ministre - Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina.

"Ne treba dozvoliti uplitanje politike u rad islamske zajednice - poruka slična koju upućujem Muameru Zukorliću - ne dozvoljavamo mešanje vere u politička kretanja”, kaže on.

"Takođe, još jedna poruka ovima iz Vlade, posebno bošnjačkim ministrima iz Vlade, nikakvo uplitanje spoljnih faktora koje sam spomenuo i one koje nisam spomenuo, u rad islamske zajednice”, poručuje Jusufspahić.

A šta kaže država? Iz Ministarstva prosvete kažu da je reč o politizaciji, a u Ministarstvu vera da su učinili sve da ubede obe islamske zajednice da je, zbog đaka, potrebno da postignu kompromis.

Aleksandar Raković iz Ministarstva vera kaže i da su netačne optužbe o postojanju diskriminacije.

"Mi smo do 2008. uspevali da ubedimo dve, pod navodnicima, upravljačke strukture islamske zajednice u Republici Srbiji, da naprave jedinstvene kompromisne spiskove za obavljanje nastave veronauke. Međutim, od 2009. godine to više nismo uspevali kada je reč o Islamskoj zajednici u Srbiji koju predvodi efendija Muamer Zukorlić”, navodi Raković.

Nesaglasje u islamskoj zajednici Srbije, tri godine nakon rascepa u njoj, produbljeno je izborom reisa Adema Zilkića za člana vladine Komisije za veronauku.

Veroučitelji verni muftiji Muameru Zukorliću nastavljaju da traže da Vlada poništi tu odluku.

Obradović: Nije samo prosvetno pitanje

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže za B92 da je tom pitanju dat mnogo veći značaj nego što ono objektivno ima.

"Ministarstvo vera je predložilo sastav Komisije za verska pitanja. Kolege iz tog ministarstva su me informisale da je bilo slučajeva da predstavnici dve verske zajednice dolaze na sastanak, pa da onda jedan od njih ustaje jer ne želi da radi u prisustvu drugog. Sasvim je bilo logično da dođe do promene sastava komisije da u njoj budu ljudi koji žele da rade", kaže Obradović.

"Koliko ja znam, a znam prilično dobro, na spisku veroučitelja nalaze se obe zajednice i to znaju i jedni i drugi", rekao je on i naveo da to nije samo prosvetno pitanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.