Opet klicanje „Ubij Srbina“!

Izvor: Glas javnosti, 19.Okt.2009, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet klicanje „Ubij Srbina“!

U Hrvatskoj ne jenjava mržnja prema Srbima! Posle pogrdnih povika u Varaždinu, sramni zločinački poklici čuli su se i sinoć u prestonici „lijepe njihove“ na prvenstvenoj utakmici gradskih rivala Zagreba i Dinama.

Zagrebački Jutarnji list navodi „da se nekoliko dana pošto se vrh HDZ-a, posle više godina zaglušujuće ljutnje, iznenadno uzbunio protiv učestale ksenofobije i govora mržnje na hrvatskim stadionima - najavivši pri tom da bi se ubuduće u slučaju neciviliziranog >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << skandiranja mogle prekidati utakmice - prozvane navijačke grupacije nesmetano su nastavile sa svojim prokužanim repertoarom“. Kako navodi ovaj dnevnik, „na sinoćnjoj utakmici između Zagreba i Dinama, navijači potonjeg kluba jasno i glasno su skandirali ‘ubij Srbina’, a što je također zanimljivo, ni ovaj puta komentator HRT-a ni jednom se riječju nije ogradio ili pak ispričao gledateljima koji su prijenos pratili preko malih ekrana“.

List dalje navodi da su povici „Ubij Srbina“, „Srbe na vrbe“, „Ajmo, ustaše“ i „Za dom spremni“ na nedavnoj utakmici mladih reprezentacija Hrvatske i Srbije u Varaždinu uzrokovali dosta rasprava u hrvatskoj javnosti. Međutim, jučerašnji prenos iz Zagreba izgledao je kao repriza sporne varaždinske utakmice. Naime, tada se spominjalo da će HRT u prenosima isključivati ton ako dođe do sličnih ispada, kao što je najavljeno i da će se komentatori ograđivati od ovakvih uzvika sa tribina. Istovremeno, najavljeno je da se huligani neće prikazivati na ekranu kako im se ne bi davao publicitet. Međutim, ništa se od toga nije dogodilo.

Zbog incidenata na utakmici u Varaždinu Vlada Hrvatske opet će menjati zakon o navijačima. Premijerka Jadranka Kosor u Saboru se pridružila svim zastupničkim klubovima koji su najoštrije osudili govor mržnje na utakmici reprezentacija i najavila oštre mere.

- Vlada osuđuje takvu vrstu divljaštva i poručujem da to nećemo tolerisati niti podnositi - rekla je Kosorova i najavila dodatne izmene zakona o navijačima kojima će se propisati prekidanje utakmica i prenosa.

„Očito ovo do sada nije bilo dovoljno i moraćemo ići i dalje. Jer, sve dok se utakmice i prenosi ne budu prekidali, očito divljaci neće shvatiti poruku. Budući da dosadašnji zakonski okviri nisu bili dovoljni, tražićemo i odgovornost za organizatore“, najavila je predsednica hrvatske vlade.

Ovakvu iznenadne najave premijerke podržao je Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), koji je podsetio da je pored varaždinskog incidenta bilo dosta drugih nemilih događaja uperenih protiv Srba - koncert u Splitu, slučaj doktora u Otočcu koji je odbijao da leči srpske srpske pacijente i mnoge druge.

Direktor Informativno-dokumentacionog centra „ Veritas“ Savo Štrbac nimalo nije iznenađen ovakvim reagovanjem hrvatskih „navijača“.

„Hrvati su na ogromnoj mržnji prema Srbima odgajali sve generacije koje su rođene od 1991. godine. Ti mladi ljudi su kroz sve segmente društva, počevši od škole pa sve do Katoličke crkve, naučeni i vaspitani da mrze sve što je srpsko! Onaj Hrvat koji sa 14 - 15 godina uvredi ili opsuje nekog Srbina, kamenuje srpskog turistu ili mu razbije kola, oskrnavi srpsku imovinu, postaje heroj u društvu!“, ističe Štrbac.

šta reći osim šovinistički istupi za svaku osudu.

Hrvati se NIKADA nece civilizovati.Bilo gde u svetu da ih sretnete prepoznace te ih.Mrznja prema svemu i svacemu ali i podsvsna mrznja prema samima sebe , ucinila ih je ruznima , tamnog pogleda i oholost na licu.Ako "vernici" mogu da uzvikuju ovakve uvrede , u sta oni to veruju .U Boga sigurno ne!

"Klicanje" u Hrvatskoj,Sloveniji,BiH,CG,MK,KS,AL,SAD,EU......,nema kraja,zar nije vreme da se lepo preispitamo da vidimo ko smo,sta je sa nama,sta mi to radimo,ko nam vodi pogresnu politiku,ko nas pretstavlja u svetu,ko nam kroji sudbinu???!!!!

E pa ako je tako i ove godine cu da idem u Spaniju zaobici cu Hrvatsku :) nccc.

Pa dobro Hrvati pička mu materina koji vam je to klub Srpski Zagreb ili Dinamo?

A da niste možda shvatili da ste i sami Srbi???Pa pošto vas nitko ne jebe a vi onda sami sebe???

Jesam li u pravu ili u krivu????

Potpuno se slazem sa Strbcem, samo bi godiste pomerio mnogo dalje u proslost.

Katolicka crkva zadojava Hrvate protiv Srba jos od 1918, kada je stvorena zajednicka drzava. Sve je to dovelo do ustaskih pokolja za vreme 2. svetskog rata i posle za vreme poslednjeg rata. Prve zlocine 1941. su prikrivali saveznici, a posle su komunisti prikrivali ovakve slicne ustaske ispade za vreme SFRJ, pa je doslo do drugog sirenja ustastva i pokolja Srba po drugi put 1991., koji su opet zapadne sile pokrivale i odobravale (cak i potpomagale avijacijom i obukom). Zato je sada nemoguce zaustaviti taj ustaski sovinizam, jer je tesko objasniti ljudima da su do sada mogli slobodno da ubijaju i javno da gade Srbe, a sada vise ne mogu. pa u Hrvatskoj je nastala i prosirila se nova uvreda "E Srbine jedan", sta vise reci koliko je to zadojeno.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.