Operacija oka ultrazvukom

Izvor: Blic, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Operacija oka ultrazvukom

Eminentni stručnjaci dr Pavel Rozsival iz Češke i dr Jordan Pulas iz Grčke, gosti prvog nacionalnog kongresa oftalmologije, juče su novom - ultrazvučnom metodom bez hirurškog reza kataraktu operisali kod četiri pacijenta. Operacije, koje su rađene u Institutu za očne bolesti Kliničkog centra Srbije, prenošene su uživo u salu „Madlenijanuma", tako je našim lekarima bila omogućena direktna komunikacija sa stranim hirurzima.

Lekari su odstranjivali zamućeno sočivo bez >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << skalpela i hirurškog konca, što je velika prednost u odnosu na klasičan metod.

- Radi se o malom rezu od 1,75 milimetara. Mikrosondom sa ultrazvukom se ulazi u oko. Ultrazvuk razbija zamućeno sočivo i istovremeno ga aspirira, odnosno izbacuje napolje. Nakon vađenja zamućenog sočiva, kroz isti rez se u oko ugrađuje savitljivo meko sočivo - objašnjava dr Nikola Babić, oftalmolog u Kliničkom centru Vojvodine.

Prednost metode je taj, nastavlja doktor, što posle intervencije nema šivenja, a rana koja je napravljena ulaskom sonde sama zarasta već u roku od 24 sata.

- Nakon operacije nema ni sigmatizma, koji se javlja kod svake operacije katarakte klasičnom metodom. Nepravilna zakrivljenost rožnjače uzrokuje nepravilno prelamanje svetlosti u različitim meridijanima, odnosno stigmatizam. Zbog toga pacijenti moraju da nose korekcione naočare ili da im se mesec do dva nakon operacije skidaju konci i naknadno ispravlja rožnjača, što je dug postoperativni oporavak - ističe dr Babić.

Inače, odstranjivanje zamućenog sočiva ultrazvučnom metodom je relativno nova tehnika, koja se poslednjih godina obavlja, pored privatnih, i u državnim bolnicama.

- Ove intervencije su danas jednodnevna hirurgija u većini privatnih bolnica. U državnim, pacijenti ne ostaju dva sata, već čitav jedan dan - kaže doktor.

Novina je i u vrsti sočiva koja se ugrađuju. Sočiva su napravljena tako da pacijenti posle operacije vide i blizu i daleko, bez upotrebe naočara.

- To je velika prednost, za razliku od drugih mekih sočiva gde nakon izvršene intervencije pacijent mora imati korekcije dioptrije ili na blizinu ili na daljinu. Ovo su tako konstruisana sočiva da sama menjaju dioptriju i prilagođavaju je pacijentu. Zbog toga nije potrebna korekcija naočarima - precizira dr Babić.

Sve intervencije velikim delom refundira Fond za zdravstveno osiguranje, tako da pacijenti plaćaju samo učešće od oko 4.000 dinara. Za one koji nisu zdravstveno osigurani, operacija bi koštala oko 60.000 dinara. U privatnim bolnicama, ovakva operacija se naplaćuje od 1.100 do 1.500 evra, u zavisnosti od vrste sočiva koje se ugrađuje.

Šta je katarakta

Katarakta, odnosno zamućenje sočiva, drugi je vodeći uzrok povratnog slepila. Veoma je zastupljena, ali bolest može da se izleči. Katarakta je zamućenje sočiva. Poznato je da najveći broj slučajeva katarakte imaju starije osobe preko 65 godine života. Sve druge katarakte su uzrokovane bolestima u oku ili bolestima u organizmu. Najveći uzročnik je šećerna bolest.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.