Izvor: Blic, 22.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Operacija na srcu za petnaest minuta

Operacija na srcu za petnaest minuta

Devetomesečnoj bebi iz Republike Srpske lekari Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj uklonili su juče ozbiljnu srčanu manu bez otvaranja grudnog koša, vađenja srca i transfuzije. U pitanju je 'nehirurška metoda za zatvaranje defekta pretkomorske pregrade', odnosno metoda za uklanjanje jedne od najčešćih urođenih srčanih mana. Umesto uobičajene operacije od nekoliko sati, ona traje samo 15 minuta, a dva sata nakon intervencije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dete već može da ide kući.

- Samo prekjuče smo novom metodom otklonili devet srčanih mana deci između tri i 15 godina. To je evropski rekord. Sve se izvodi jednim malim ubodom i sa tri kapi krvi. Ceo postupak je gotov za 15-20 minuta i dete je dva sata kasnije spremno da ide kući. Koliko je ova metoda značajna, govori činjenica da klasična operacija traje satima. Srce mora da se vadi i hladi, nakon čega nikad više ne radi isto. Daje se tuđa krv, oporavak traje minimum sedam dana, a takve operacije uvek prate traume i veliki ožiljci - priča za 'Blic' dr Milan Đukić, dečiji kardiolog i jedan od lekara koji je specijalizovan za ovu metodu.

Dr Đukić sa još jednim kardiologom sa Univerzitetske klinike trenutno radi ove intervencije pod nadzorom dr Inga Denarta, nemačkog stručnjaka iz Bolnice za bolesti srca iz Lajpciga. On očekuje da će posle Nove godine nastaviti sami da rade operacije.

Iako se takve operacije u svetu rade već dvadesetak godina, Dečja klinika u Tiršovoj je tek mesec dana u prilici da ih izvodi. Zahvaljujući sali za kateterizaciju koju je obezbedilo Ministarstvo zdravlja i sredstvima koje je obezbedio Republički zavod za zdravstveno osiguranje, kod prvih devet pacijenata srčane mane su otklonjene besplatno.

- Jedina mana ove metode je što je jako skupa. Njena cena će u buduće biti 4.000 dolara jer toliko košta nabavka pribora za njeno sprovođenje. Već postoji lista čekanja dece kojoj je ova operacija neophodna. Trenutno ih ima osam i nadam se da će Fond RZZO ispuniti svoje obećanje i obezbediti sredstva i za njih - kaže dr Đukić.

Otkako je pre mesec dana Univerzitetska dečja klinika dobila salu za kateterizaciju, četrdesetoro dece, koja su imala ozbiljnu srčanu manu, uspešno je operisano bez otvaranja grudnog koša. Do sada su nemački i američki lekari omogućili brojnim našim mališanima da se operišu u inostranstvu, ali je odlazak pacijenta u proseku koštao oko 30.000 evra. Za tu sumu sada može da se operiše mnogo više dece, navode lekari Dečje klinike u Tiršovoj. Jovana Subotić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.