Izvor: Blic, 11.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Operacija bez skalpela

Operacija bez skalpela

Prva operacija ginekoloških maligniteta u našoj zemlji pomoću laparoskopske metode urađena je juče u Ginekološko-akušerskoj klinici 'Narodni front'. Operaciju je izveo najbolji američki stručnjak u ginekološkoj onkologiji, profesor dr David Gal, u saradnji sa našim stručnjacima.

- Ovo još nikada nije urađeno u Srbiji. Operacije se rade laparoskopijom, koja se inače u svetu primenjuje već 15 godina. Uspešno se operišu rak grlića >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << materice i karcinom sluzokože materice, koji su po najčešći kod žena. Pomoću optičkih instrumenata, koji se uvuku kroz jedan mali otvor na pupku, uvlače se i svi instrumenti potrebni za vađenje materice, skidanja izraslina... - kaže prof. dr Slobodan Runić, direktor 'Narodnog fronta'.

Prednost ove metode je ta što se žena brže oporavlja, praktično kući odlazi već nakon 24 sata. Komplikacije su mnogo ređe, disfunkcije bešike i debelog creva mnogo su ređe, smanjen je gubitak krvi i bola, a nema ni velikog reza, kao što se događa kada se operacija radi klasičnom metodom. Sve to, kaže dr Runić, smanjuje i troškove lečenja i ležanja pacijenta u bolnici.

- Prošle godine, kod 143 pacijentkinja smo klasičnom metodom operisali karcinome grlića materice i sluzokože materice. Polovina njih je mogla biti operisana endoskopskom metodom - kaže dr Runić.

Ovom metodom ne može se otkloniti karcinom jajnika, ističe doktor, jer taj karcinom daje metastaze po celoj trbušnoj duplji, ali se zato može videti u kom je stadijumu bolest. Može se pregledati i jetra, slezina, creva, pa uraditi i biopsija, objašnjava naš sagovornik, dodajući da u svetu ovom metodom vade miome, tumore jajnika i jajovoda.

Operacija traje oko pet sati, ali kada je tim uigran, kako kaže dr Runić, može trajati i tri sata.

Klinika 'Narodni front' je inače referentna ustanova za celioskopske operacije (klasičan metod laparoskopske operacije) koje se rade već osam godina. Do sada je urađeno preko 450 takvih operacija.

- Istu problematiku radili smo klasičnom metodom, gde se pravio rez. Ceo trbušni zid se sekao, od pupka do stidne kosti. Zahvaljujući laparoskopskoj hirurgiji i dr Galu, od sada će se operacije izvoditi uz pomoć nekoliko malih uboda i otvora, ne većih od jednog centimetra. Sve ono što se radilo klasičnom operacijom, svi elementi koji se moraju izvaditi da bi se operacija smatrala dobro urađenom, sada se radi uz pomoć malih optičkih instrumenata. Sonja Todorović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.