Izvor: B92, 15.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasnosti klimatizovanih prostora

Beograd -- Lekari upozoravaju na moguće štetne efekte korišćenja klima-uređaja i upozoravaju na rizike velikih razlika u temperaturi.

Epidemiolog iz Centra za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti Nada Milić upozorila je da nepravilno održavanje sistema za klimatizaciju može da pogoduje razvoju bakterija koje izazivaju teške posledice. U sistemima za klimatizaciju mogu se razviti bakterije legionella, koje izazivaju groznicu, ali i legionarsku bolest.

Visok >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rizik za pojavu epidemija, uzrokovanih legionelama, su hoteli i bolnice gde se za osvežavanje vazduha koriste sistemi s raspršivačima vodenih kapljica. Bakterija se može pojaviti tokom cele godine, ali češće leti i u jesen. "Legioneloza počinje slabošću, malaksalošću, glavoboljom i bolovima u mišićima. Telesna temperatura raste i do 39 stepeni, bolesnik kašlje, ali ne iskašljava. Oboljevaju najčešće starije osobe i osobe sa oslabljenim imunitetom, ređe žene i mlađe osobe", kaže Nada Milić.

Rizik od pojave se može smanjiti održavanjem temperature u sistemu za toplu vodu iznad 50 stepeni Celzijusa i korišćenjem odgovarajućih biocida za čišćenje sistema za klimatizaciju. Načelnik mikrobiologije u Institutu za javno zdravlje Veljko Mirović kaže da legionele uzrokuju infekcije kada se steknu određeni uslovi kod osoba sa smanjenim imunitetom. Bakterije izazivaju infekcije respiratornog sistema, a težina oboljenja kreće od blage forme slične gripu, Pontijačke groznice, do teške upale pluća s mogućim smrtnim ishodom, Legionarske bolesti.

Stručnjaci ukazuju i na to da tokom leta temperatura u klimatizovanim prostorijama ne treba da bude ispod 24 stepena Celzijusa, a lekari navode da je idealna razlika između spoljne i unutrašnje temperature pet stepeni. Nagle promene temperature izazivaju reakcije organizma slične onima koje proizvodi veoma visok stepen stresa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.