Opasnost koja vreba iz limenke

Izvor: RTS, 24.Jan.2018, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasnost koja vreba iz limenke

Zbog sumnje da preterana upotreba energetskih pića dovodi do lošeg učinka u školi, slavni britanski kuvar Džejmi Oliver pozvao je državne organe u Velikoj Britaniji da zabrane njihovu prodaju deci mlađoj od 16 godina. I u mnogim drugim zemljama lekari već dugo apeluju da se takvi napici zabrane. Evropska komisija ostavila je državama članicama da same odrede starosnu granicu korisnika koji mogu da kupe takve proizvode. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Osim tinejdžera i sportista, energetska pića sve više koriste profesionalni vozači, noćni čuvari, studenti, to jest – svi oni koji žele da odlože san i povećaju koncentraciju.

Iako se u Srbiji ne beleže slučajevi umiranja zbog prekomerne i neadekvatne upotrebe energetskih napitaka, u svetu je bilo takvih primera. Ipak, kod nas, zbog upotrebe tih napitaka, pomoć lekara sve češće traže mladi, a statistika kaže i da raste broj onih koji ih svakodnevno piju.
"U neposrednom okruženju sam imala slučaj zdravog dečaka koji je popio prvo kafu, pa jako alkoholno piće, zatim pivo, a onda je nastavio sa energetskim napicima da bi se održao u budnom stanju. Nakon toga je sledio intenzivan bol i stezanje u grudima, završio je u bolnici, sa stentovima", istakla je Vesna Pantić Palibrk, načelnica Jedinice za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane.
Dr Igor Stefanović, pedijatar kardiolog iz Dečje klinke u Tiršovoj, kaže da je svako od lekara imao situaciju tokom dežurstva da mu dođu deca koja se žale na mučninu, povraćanje, lupanje srca.
"Onda dobijete podatak da su konzumirali neku veću količinu energetskih napitaka. Nekih 60 procenata konzumenata su starosti od 13 do 25 godina", rekao je dr Stefanović.
Lekari upozoravaju da to nisu obični osvežavajući napici, samo gazirani i preterano slatki. Sadrže taurin, ženšen, guaranu, kofein. U malim količinama, svi ti sastojci pomažu, ali kada se pretera – postaju opasni.
I visok pritisak, glavobolja, anksioznost, poremećaj sna, koagulacije krvi – sve su to efekti energetskih bombi u konzervama.
"Dokazano je u studijama da kada konzumenti koriste energetske napitke, onda se češće dešavaju nasilje, agresivno ponašanje, odnosno lakše stupaju u kontakt sa psihoaktivnim supstancama", rekao je dr Stefanović.
Upozorenja na pakovanjima 
Ukazuje da treba podići svest, pre svega kod roditelja, o štetnosti ovih supstanci jer ih i mnogi roditelji konzumiraju pa to pređe i na decu kao nekakva navika. 
Načelnica Jedinice za kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane ističe da ljudi moraju da nauče da čitaju informacije koje postoje na pakovanjima, a koje su na ovakvoj vrsti proizvoda obaveza.
"To su upozorenja o količini koja se sme dnevno uneti, zatim preporuka kome nije namenjeno", navela je Vesna Pantić Palibrk.
U svetu prosečna potrošnja tih napitaka kod adolescenata je 2,1 litar mesečno, dok svaki peti pije više od sedam litara u toku jednog meseca. Zbog toga Hrvatska razmatra potpunu zabranu prodaje takvih napitaka maloletnicima. U Srbiji još nema takvih inicijativa.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Opasnost koja vreba iz limenke

Izvor: Vesti-online.com, 24.Jan.2018

Zbog sumnje da preterana upotreba energetskih pića dovodi do lošeg učinka u školi, slavni britanski kuvar Džejmi Oliver pozvao je državne organe u Velikoj Britaniji da zabrane njihovu prodaju deci mlađoj od 16 godina...I u mnogim drugim zemljama lekari već dugo apeluju da se takvi napici zabrane....

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.