Izvor: B92, 01.Jul.2010, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasna plovidba preko Dunava

Beograd -- Zbog porasta vodostaja na Dunavu, hidroelektrana Đerdap I morala je da otvori prelivna polja i ispusti vodu Đerdapskog jezera da bi prihvatila onu koja dolazi.

To je izazvalo pad vodostaja na delu dunava od Đerdapa I do Golupca, i do 12 metara, što je stvorilo velike probleme u plovidbi.

Umesto za 10 sati, koliko je potrebno da se brodom pređe 100 km plovnog puta od Đerdapa I do Golupca, već više od mesec dana kapetani brodova putuju po nekoliko nedelja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Na pojedinim delovima reke maksimalna brzina kojom se plovi uzvodno je samo 300 metara na sat što plovidbu čini neisplativom.

Ovakva situacija je nastala zbog toga što je HE Derdap I morala da otvori sva prelivna polja kako bi u Đerdapsko jezero prihvatila velike količine vode koje zbog obilnih padavina iz Evrope pristižu Dunavom.

To je, osim pada vodostaja, prouzrokovalo i ubrzanje matice reke.

Najveća opasnost je u Velikom i Malom Kazanu gde je Dunav najuži i najbrži, pa postoji realna opasnost da kapetani izgube kontrolu nad brodom, da dođe do udara u stene i potapanja broda.

Da bi ovaj problem bio rešen, potrebno je da se za istim stolom nađu predstavnici nadležnih lučkih Kapetanija, srpsko rumunske komisije Đerdapa, Ministarstva za infrastrukturu, a prvi korak učinili su predstavnici direkcije za unutrašnje plovne puteve.

Zanimljivo je da rešenje za ovaj problem postoji.

Pre izgradnje hidroelektrane Đerdap jedan, plovidba je u ovakvim uslovima bila organizovana pomoću lokomotivne vuče, ili brodova tegljača kojima su upravljali specijalno obučeni kapetani navigatori.

Ovi brodovi su pomoću specijalnih vučnih sajli pomagali brodovima da lakše i bezbednije prođu kritične delove plovnog puta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.