Izvor: B92, 26.Avg.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opasan otpad krenuo iz Kragujevca

Kragujevac -- Voz sa opasnim materijalom iz kragujevacke "Zastave", zapakovanim u 19 kontejnera, u ponedeljak u 13:00 je krenuo iz Kragujevca. Otpad, opasan po okolinu, koji je sakupljen ciscenjem lakirnica od posledica NATO-bombardovanja do sada je bio pod nadzorom strucnjaka iz "Zastave" i medjunarodnih kontrolora i nalazio se u lakirnici fabrike. U izjavi za Radio B92 zamenik republickog ministra za zastitu zivotne sredine Mihajlo Gavric tvrdi da je opasan materijal do sada bio dobro obezbedjen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i bezopasan za okolinu, kao i transport kroz SRJ. "Putovanje je potpuno bezbedno posto je tovar obezbedjen. Radi se o zajednickom projektu nase vlade i UNEP. Rec je o materiji ISB, prolivenoj tokom bombardovanja. Ta materija je kompletno ociscena, sve je stavljeno u burad i posebne kontejnere koji ce biti transportovani iz nase zemlje, preko Madjarske i Austrije u Nemacku i Svajcarsku, na potpuno unistenje. Sto se tice bezbednosti nasih gradjana, sve je potpuno pod kontrolom i ne postoji nikakva opasnost", kaze Gavric.

Na pitanje B92 koliko je u SRJ ostalo opasnih materijala i otpada, gde se nalazi i da li ce takodje biti uklonjen, Gavric kaze: "To je poslednja posiljka iz 'Zastave', otpada tog tipa vise nema u 'Zastavi'. Na drugim mestima postoji, ami pokusavamo da stavimo pod kontrolu sav opasan otpad na nasoj teritoriji i nadam se da cemo uspeti u tome. To je jedan od prioriteta", kaze Gavric.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.