Ono što se mora reći

Izvor: Danas, 09.Apr.2012, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ono što se mora reći

Šest godina nakon što je priznanje da je pri kraju Drugog svetskog rata, kao 17-godišnjak, bio pripadnik Vafen SS jedinica odjeknulo kao bomba, nemački književnik Ginter Gras, čije će delo „Limeni doboš“ ostati upamćeno upravo po suočavanju sa nacističkom prošlošću, uzburkao je prošle nedelje javnost objavivši poemu „Ono što se mora reći“, u kojoj kritikuje nuklearni program Izraela kao opasnost po svetski mir. Problema, dakle, uopšte ne bi bilo što jedan književnik, nobelovac, borac za mir u svetu poziva da se isti očuva da „prozvani“ nisu osetili potrebu da ukažu da iz Grasa zapravo progovara podsvest bivšeg naciste, a ne savest svetski poznatog pisca, što je rezultiralo i zabranom Izraela da Gras poseti ovu zemlju.

Nastavak na Danas...






Povezane vesti

Izraelski pisci osudili Grasovu pesmu

Izvor: Blic, 10.Apr.2012, 09:35

TEL AVIV - Udruženje pisaca u Izraelu osudilo je kontroverznu pesmu nemačkog nobelovca Gintera Grasa u kojoj kritikuje Izrael zbog pretnje napadom na Iran. ..Pisci su sinoć najavili da će tražiti od Svetskog udruženja pisaca - PEN da se "javno distancira od Grasovih opaski i da ustane protiv svih...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.