Ombudsman traži kontrolu zakonitosti rada VSS

Izvor: Glas javnosti, Beta, Fonet, 16.Maj.2010, 07:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman traži kontrolu zakonitosti rada VSS

BEOGRAD - Zaštitnik građana Saša Janković pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Visokog saveta sudstva (VSS) u odlučivanju o izboru kandidata za sudijsku funkciju u okviru nove mreže sudova, saznaje Beta. Zaštitnik građana zatražio je 4. maja od VSS da mu bez odlaganja, a najkasnije u roku od 21 dan dostavi razloge zbog kojih odluke o prijavama na sudijsku funkciju ne sadrže pouku o pravnom leku - mogućnosti da se obrate Ustavnom sudu.

Traži se da VSS >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << obrazloži zbog čega sudijama koje nisu izabrane nije pružena mogućnost da se izjasne o okolnostima koje opovrgavaju pretpostavku da ispunjavaju uslov za izbor i zašto u obrazloženju nije navedeno koje činjenice su služile za obaranje pretpostavke da ispunjavaju uslove.

Ombudsman je, naime, podsetio da u pojedinim sudovima gde su se za izbor prijavile nekadašnje sudije nisu popunjena sva sudijska mesta, pa se može zaključiti da neki od njih nisu izabrani jer ne ispunjavaju propisane uslove.

Ombudsman od VSS traži i obaveštenje o načinu na koji su donošene odluke o izboru i koliko je trajalo razmatranje prijava po svakom kandidatu za sudiju, s obzirom da se na osnovu pritužbi koje su podnele sudije zaključuje da je Savet pojedinačne prijave u proseku razmatrao po 20 sekundi.

Zaštitnik od VSS zahteva odgovor da li su u potpunosti i efikasno izvršene mere koje je naložio Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Postupak je pokrenut i pre nego što su podnosioci pritužbi - neizabrane sudije - iscrpli sva pravna sredstva, odnosno žalbe Ustavnom sudu, jer Zakon o zaštitniku građana propisuje da taj organ može pokrenuti postupak ako bi podnosiocu pritužbe bila naneta nenadoknadiva šteta ili ako se pritužba odnosi na povredu principa dobre uprave.

Zaštitnik građana Saša Janković rekao je da ne može da komentariše postupak koji je u toku.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.