Izvor: B92, 30.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman počinje s radom

Beograd -- Srbija je jedna od poslednjih zemalja u Evropi koja je dobila instituciju ombudsmana, zaštitnika građana.

Institucija zaštitnika građana dostupna je svima, besplatna je, njeno delovanje je preventivno i trebalo bi da sprečava konflikte. Republički zaštitnik građana Saša Janković nada se da će ova institucija sprečiti birokratsku opstrukciju države, kao i razne vidove netrpeljivosti. On poziva da mu se što pre obezbede uslovi za rad.

Funkcija ombudsmana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da građanima Srbije pomaže u ostvarivanju njihovih prava, zagarantovanih Ustavom, zakonom i međunarodnim dokumentima.

Zaštitnik građana nema izvršnih ovlašćenja, ta institucija reaguje na pritužbe građana koji misle da su im prava povređena ili uskraćena, ali može reagovati i samoinicijativno.

"Dakle, zaštitnik ispituje da li je državni organ ili neka druga institucija postupala u skladu sa zakonom, ali ne samo zakonito, već i pravilno. Upravo tu jeste onaj osnovni kvalitet u odnosu na ostale načine zaštite prava građana", kaže on.

"Dakle, ombudsman može ispitivati ne samo zakonitost, već i to da li su ispoštovana prava građanina, da li je postupak bio efikasan, da li je postupak bio brz, da li se postupalo etički, da li se postupalo nepristrasno i korektno", kaže on.

Janković, takođe, kaže da bi institucija zaštitnika građana u Srbiji trebalo da ima oko 40 zaposlenih. On procenjuje da će godišnje dobijati oko 12.000 pritužbi za povrede prava i da, na primer, u Sloveniji taj broj zahteva razmatra oko 150 zaposlenih.

Zaštitnik građana do sada nije imao prilike da reaguje. "Od danas ja imam gde da sedim, dakle ljubaznošću predsednika Narodne skupštine i sekretara Skupštine", kaže on.

"Narodna skupština je dala jednu kancelariju za zaštitnika građana iz koje može da nastavi da radi te pripremne radnje koje predstoje na početku rada svake institucije", kaže Janković.

"Iako sam dobio nekoliko pritužbi građana koje su upućene na adresu Narodne skupštine, nisam u mogućnosti formalno da vodim nijedan postupak dok se ne uspostavi služba zaštitnika građana predviđena zakonom. Inistitucija zaštitinika građana u ovom momentu sam ja sam."

Janković je najavio veliku medijsku kampanju koja bi građanima Srbije trebalo detaljno da objasni šta je institucija Zaštitnika građana, šta se od nje može očekivati.

On je, takođe, istakao da će mu saradnja sa državnim institucijama, nevladinim organizacijama i medijima biti veoma važna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.