Izvor: Blic, 14.Avg.2009, 16:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ombudsman: Zakon ugrožava položaj trudnica na bolovanju

Pokrajinski ombudsman Petar Teofilović ocenio je danas da se pojedinim merama predviđenim Zakonom o zapošljavanju i osiguranju od nezaposlenosti pogoršava položaj žena na bolovanju zbog održavanja trudnoće, a koje su stekle pravo na pomoć za vreme nezaposlenosti.



Zakonska odredba kojom se ograničava nastavljanje isplate novčane naknade za vreme privremene sprečenosti do 30 dana od dana nastanka takve sprečenosti ne doprinosi realizaciji republičke Strategije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o podsticanju rađanja, istaknuto je u saopštenju.

Povodom informacija o problemima nezaposlenih trudnica koje su stekle pravo na novčanu naknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), pokrajinski ombudsman je pozvao nadležne organe, u prvom redu Ministarstvo rada i socijalne politike i NSZ, da razmotre novonastalu situaciju u vezi s primenom tog zakona.

U saopštenju se podseća da je Vlada Srbije pre dve godine usvojila Strategiju o podsticanju rađanja, u nameri da posebnim merama rešava problem niskog nataliteta, koji izuzetno teško pogađa našu zemlju.

Iako uzroci niskog nataliteta nisu dovoljno istraženi, taj dokument je ponudio više odgovora o razlozima, među kojima je najvažniji relativno siromaštvo stanovništva a prepreke su i u nezaposlenosti, nerešenom stambenom pitanju, osećanju nesigurnosti koje se javlja kao posledica tranzicije i druge.

Iako je Strategijom predviđeno da se nadoknada za vreme trudničkog bolovanja isplaćuje u iznosu pune mesečne zarade, umesto samo 65 odsto od plate, još se primenjuju odredbe Zakona o zdravstvenom osiguranju iz 2005. godine, prema kojima je tu reč o bolestima i komplikacijama u trudnoći.

Uvođenje takve mere pratilo je obrazloženje da se korišćenje bolovanja radi održavanja trudnoće koristi prekomerno i medicinski neopravdano.

Pokrajinski organi, među njima i ombudsman, osporili su opravdanost takvog zakonskog rešenja, pa je Skupština Vojvodine uputila inicijativu za izmene i dopune zakona kako bi žene na održavanju trudnoće dobijale pun iznos plate.

Ta inicijativa kao i mere iz Strategije za podsticanje rađanja ne samo da nisu ostvarene nego se merama poput onih predviđenih spornim zakonskim odredbama "pogoršava položaj žena na bolovanju zbog održavanja trudnoće a koje su stekle pravo na pomoć za vreme nezaposlenosti".

Nadležno ministarstvo treba da sagleda mere koje donosi Zakon o zapošljavanju i osiguranju u slučaju nezaposlenosti kao i da uskladi ostale zakone i druge akte sa ciljevima utvrđenim u Strategiji, zaključio je pokrajinski ombudsman.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.