Izvor: RTS, 09.Okt.2020, 20:38

Oktobarski susreti mladih talenata u rodnom mestu Mihajla Pupina

Na dan rođenja velikog naučnika Mihajla Pupina, u njegovom rodnom Idvoru, održavaju se Oktobarski susreti posvećeni mladim talentima i inovatorima. Organizatori, fondacija "Mladen Selak" i Regionalni centar za talente iz Pančeva, nagrađuju najuspešnije.
Moglo bi se reći da se ispunila jedna od želja Mihajla Pupina - u njegovoj zadužbini u rodnom Idvoru okupljaju se mladi, talentovani ljudi, nagrađuju naučnici i proučavaoci njegovog dela. Među >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << njima i učenici, osvajači medalja na državnim i međunarodnim takmičenjima.

"Kao svoj najveći uspeh bih izdvojio medalju sa juniorske međunarodne olimpijade iz nauke u Bocvani", kaže Dušan Beguš iz Šapca.
Anja Šušnjar iz Pančeva dodaje da je centar za talente najzaslužniji za njihove uspehe. Centar, kaže, radi i pomaže talentima svakog vikenda.
"Izuzetno je lep osećaj jer je ovo znak da neko prepoznaje znanje, trud, i zbog toga je podsticaj za dalji rad i učenje", navodi Vukašin Đinović iz Novog Sada.
Pupinovu medalju dobio je i profesor Milorad Obradović, za patente i naučne radove.
"Telekomunikacija, kriptozaštita i digitalna obrada signala, a iz te oblasti imam objavljenih stotinak radova", ukazuje profesor Milorad Obradović.
Prikazana je i izložba o značaju proučavanju rendgenskih zraka, o čemu se malo zna, mada o tome u naučnim publikacijama svedoče mnogi članci Mihajla Pupina.
"Definisao je sekundarno zračenje, mada se to tada nije tako zvalo i uspeo je da skrati vreme trajanja izlaganja rendgenskim zracima, da bi se dobila kvalitetnija slika", podseća autor izložbe o Pupinu Dragoljub Cucić.
Nedavno je predloženo da se posmrtni ostaci Mihajla Pupina prenesu iz Amerike u Idvor, što meštani odobravaju.
Zahvaljujući Regionalnom centru za talente iz Pančeva i Fondaciji "Mladen Selak", naši đaci mogu da napreduju u obrazovanju, a sve to ima ko i da nagradi.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.