Izvor: B92, 14.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okrugli sto o raseljenim Romima

Beograd -- Srđan Šajn rekao danas da je "pozicioniranje romske populacije u zemljama u tranziciji", veliki problem čitavog regiona.

Poslanik Skupštini Srbije iz Romske partije Srđan Šajn je na okruglom stolu "Romi, izbeglice i interno raseljena lica sa Kosova i Metohije i iz regiona", održanom u Skupštini Srbije, rekao da se "može desiti da bude potrebna još jedna 'Dekada Roma' kako bi se ta etnička grupa integrisala u društvenu zajednicu".

Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rečima, pitanje izbeglih i raseljenih lica ne može biti pitanje političkih partija i zato Romi moraju biti jedinstveni u iznalaženju načina za poboljšanje svog položaja u društvu.

Poslanik Unije Roma Srbije Rajko Đurić je rekao da postoje tendencije manipulacijom Romima u političke svrhe i dodao da su pripadnici te etničke grupe izloženi rasnoj diskriminaciji i na Balkanu i u zemljama Evropske unije.

Đurić je istakao da diskriminacija prema njima postaje nova forma za ispoljavanje rasizma ukazujući na to da je pozicija Jevreja značajno popravljena u većini savremenih društava i da je zbog toga "rasizam fokusiran ka romskoj populaciji".

Novac koji je usmeren za ostvarenje ciljeva utvrđenih "Dekadom Roma" u Slovačkoj, Mađarskoj i Rumuniji je, prema rečima Đurića, postao "stvar lopovluka", ističući da se "plaši da će tako biti i u Srbiji".

Đurić je, govoreći o readmisiji, ukazao na to da u Srbijii živi oko 56.000 Roma izbeglih sa Kosova tokom 1999. godine, kao i da do 2008. godine njih oko 80.000 treba da se iz više evropskih zemalja vrate u Srbiju, što znači da država mora ozbiljno da se posveti rešavanju problema njihove egzistencije.

Učesnici okruglog stola, predstavnici nevladinih organizacija iz regiona, govorili su o egzistencijalnim problemima Roma i pitanju ličnih dokumenata bez kojih nije moguće ostvarenje njihovih osnovnih prava.

Takođe je bilo je reči i o položaju Roma u zemljama u tranziciji, Romima u zemljama nekadašnje SFRJ, problemu bezbednosti romske populacije.

Učesnici okruglog stola govorili su i o inicijativi da što pre bude održana Evropska konferencija o Romima sa Kosova i o Romima na Kosovu, u koju bi bile uključene međunarodne i nevladine organizacije.

Jedna od tema tog skupa bila bi i strategija organizovanja romske političke partije koja bi ušla u Evropski parlament.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.