Ojačavanje nasipa uz Savu

Izvor: RTS, 20.Maj.2014, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ojačavanje nasipa uz Savu

Ojačavaju se bedemi uz Savu u šidskim selima Morović i Višnjićevo, odakle je stanovništvo preventivno evakuisano. U Obrenovcu je situacija pod kontrolom. Bitka za TENT i dalje traje. U Šapcu je mirno, ali opasnost od probijanja nasipa još postoji. Pomoravlje se polako oporavlja.

17.00 - Stanje u poplavljenom području stabilno, ali treba sačekati petak, rekao za RTS Predrag Marić. 

16.35 - Meštani Morovića nisu ozbiljno shvatili poziv za evakuaciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dok je u Višnjićevu nešto drugačija situacija, javlja izveštač RTS-a. 

15.00 - Situacija u Obrenovcu je pod kontrolom, rekao za RTS ministar Stefanović i dodao da je i dalje prioritet evakuacija. Onima koji su ostali u svojim domovima biće dopremani lekovi, kaže ministar Lončar.

14.35 - Zbog velikog broja zlonamernih poziva na brojeve koji su namenjeni pozivima u vezi sa poplavama uvedena je bezuslovna identifikacija i registracija dolaznih poziva. Zloupotrebe će biti sankcionisane, saopšteno iz MUP-a.

13.00 - Stanovnicima smederevskog ribarskog naselja Metalor i vikend naselja Orešac naloženo da se hitno evakuišu sa tog područja, s obzirom na to da je to nebranjeno područje i da se nalazi u koritu reke Dunav.

12.30 - Krizni štab Šapca pozvao 300 građana da se dobrovoljno prijave radi nadzora i održanja nasipa kod sela Drenovac.

11.45 - MUP: Svi građani i kompanije koji žele da pomognu ugroženima od danas mogu da se jave na 011/2741-444. Novi kol centar objedinjuje sve brojeve koji su do sada bili aktivni i biće otvoren 24 časa. Preko njega će biti obavljana i koordinacija sa drugim državnim organima. 

11.15 - Beorgad je zaštićen od Dunava na Zemunskom keju, ali i na obali Save, kaže Siniša Mali.

10.30 - Sava kod Sremske Mitrovice opada i danas iznosi 791 centimetar, ali voda koja dolazi iz Hrvatske i dalje ugrožava naselja uz granicu.

09.10 - Skupština Srbije izdvojiće za ugrožene sto miliona dinara od novca predviđenog za sanaciju zgrade parlamenta, kaže Maja Gojković. 

07.10 - Vodostaj Save kod Šapca niži je za četiri centimetra u odnosu na sinoć i sada iznosi 628 centimetara. Svi nasipi izdržavaju, javlja dopisnik RTS-a.

Na teritoriji Srbije sa područja ugroženih poplavama do sada su evakuisane 30.873 osobe, od čega je sa područja Obrenovca evakuisano 13.603 ljudi. Najteža situacija je u Obrenovcu, Krupnju, Sremskoj Rači i Jameni, saopštio je jutros MUP.

U Obrenovcu je nastavljena evakuacija koja je započeta u ponedeljak predveče zbog opasnosti od izlivanja Save kod Zabrežja i do jutra je evakuisano oko 2.000 ljudi. Reporter RTS-a javio je da je nova etapa evakuacije počela u pet ujutru.

Direktor Hitne pomoći u Beogradu Goran Čolaković rekao je za RTS da je tokom noći evakuisano i prevezeno 50 pacijenata do prihvatilišta i svi se dobro osećaju.

U Termoelektrani "Nikola Tesla A" u Obrenovcu, koja se nalazi uz obalu Save, danas se pojačavaju bedemi, džakovima peska, a ministri energetike i policije Aleksandar Antić i Nebojša Stefanović su poručili da taj energetski objekat mora biti sačuvan od poplava.

TENT je najvažniji energetski objekat u Srbiji, jer se tu proizvodi 40 odsto struje za domaćinstva u Srbiji i zato se ta elektrana mora odbraniti po svaku cenu, rekao je ministar Antić novinarima, prilikom obilaska TENT-a.

Bedem je podignut u dužini od oko dva kilometra oko elektrane.

Stefanović je poručio da je Žandarmerija sve vreme uključena u odbranu TENT-a i da se ne očekuje da će Sava toliko porasti, ali da se ipak dodatno utvrđuje bedem sa džakovima peska.

On je dodao da je u odbranu TENT-a uključen i komandant niškog odreda Žandarmerije.

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović je dodao da je zbog važnosti TENT-a, rad centrale EPS-a, sveden na minimum kako bi svi raspoloživi radnici mogli da se uključe u odbranu TENT-a. Osim radnika TENT-a i EPS-a u odbrani TENT-a pomažu i studenti i volonteri.

Urađeno je sve što je bilo potrebno na ojačavanju najkritičnijih tačaka u selu Drenovac, ocenjeno je na sinoćnoj sednici sednici Kriznog štaba u Šapcu.

Ipak, stanje je još uvek teško, upozorio je zamenik načelnika šabačkog Kriznog štaba Boban Birmančević, i najavio da će tokom dana biti nastavljeno sa utvrđivanjem nasipa.

Obale Save kod Šapca noćas su čuvali vojska i policija, pošto je od 21 čas sinoć do jutros u šest sati civilima bio zabranjen prilazak nasipima.

Stotine građana do kasno u noć je peskom punilo džakove u šabačkom naselju Letnjikovac, javio je RTS-ov dopisnik.

Tokom dana, ruskim helikopterom u Šabac bi trebalo da bude dopremljena humanitarna pomoć.

Juče je preventivno evakuisano jedanaest sela u slivu Save pored Šapca, budući da su bedemi nakvašeni, pa preti opasnost od proboja vode.

Evakuisana su sela Drenovac, Ševarice, Tabanović, Pričinović, Majur, Mišar, Orašac, Miokus, Dragojevac, Mrđenovac i Provo.

Iako je naređena preventivna evakuacija u selu Morović kod Šida, građani te pozive nisu ozbiljno shvatili, pa su autobusi za evakuaciju i dalje prazni, javlja izveštač RTS-a. U Višnjićevu situacija je nešto drugačija.

Preventivna evakuacija tih sela u opštini treje od sinoć.

Oni koji su ostali uz Savu, cele noći su postavljali zaštitne bedeme uz obalu.

U Morović je iz Novog Sada stiglo 20 šlepera džakova sa peskom, a u Višnjićevo 13 šlepera.

Načelnik operativnog gradskog centra za vanredne situacije Aleksandar Marsenić rekao je za RTS da je nivo Save u Beogradu pod kontrolom.

Prema njegovim rečima, volonteri se šalju na destinacije koje je potrebno braniti, a džakova za pesak zasad ima dovoljno.

Vodostaj Save u Beogradu je jutros u stagnaciji ili blagom porastu i ovog jutra iznosti 562 centimetra. Dunav je u blažem porastu za tri centimetra i iznosti 603 centimetra.

I u Pančevu bi tokom dana trebalo da počnu pripreme za odbranu od poplava, javio je dopisnik RTS-a.

Prema podacima MUP-a, ni jedan objekat kopova i elektrana u TE "Kostolac" nije poplavljen, a vodostaj Mlave je u blagom opadanju.

Stanovnicima smederevskog ribarskog naselja Metalor i vikend naselja Orešac Štab za vanredne situacije je naložio da se hitno evakuišu sa tog područja, s obzirom na to da je to nebranjeno područje i da se nalazi u koritu reke Dunav.

Gradonačelnik Smederevske Palanke i Načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije Radoslav Milojičić rekao je da na toj teritoriji nema stradalih i povređenih u poplavama, ali da je ugroženo oko 8.000 hektara obradive površine.

"Ugroženo je oko 8.000 hektara obradive površine, što je zaista velika materijalna šteta, ali zaista sam ponosan jer nemamo nijednu ljudsku žrtvu i nijedna osoba nije povređena u poplavama", rekao je Milojičić. On je dodao da je 400 ljudi smešteno u prihvatilišta i dodao da će se dok se čitav teren ne očisti svakog dana održavati akcije čišćenja.

Pomoravlje se polako oporavlja posle poplava.

U Jagodini je poplavljeno 1.530 domaćinstava sa oko 6.000 stanovnika. Stradalo je 28 sela, a štete su velike i na putevima i mostovima.

Posledice poplava saniraju se i u Paraćinu, gde još uvek nema struje i vode u pojedinim delova grada. Bez vode su i Ćuprija i Svilajnac.

U Kolubarskom okrugu ugroženo je 1.250 domaćinstava sa preko 3.500 građana, saopštio je MUP, navodeći da je do danas evakuisano 6.500 osoba.

Ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar bez portfelja za vanredne situacije Velimir Ilić obišli su selo Novi Bračin u opštini Ražanj gde je u poplavama oštećen most i popljavljeni bunari zbog čega je više od 2.600 meštana ostalo bez vode.

Ministar odbrane u razgovoru sa predsednikom opštine Ražanj Dobricom Stanojevićem i ministrom Ilićem, žiteljima tog mesta obećao je pomoć Vojske Srbije kao i dopremanje pontonskog mosta kao privremeno rešenje.

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić obišao je područje opštine Bajina Bašta, gde je s lokalnim čelnicima razgovarao o situaciji i posledicama katastrofalnih padavina i klizišta.

Dok u samom gradu situacija nije dramatična, u okolnim selima i zaseocima klizišta su pokrenula čitava brda, a oko 300 kuća je uništeno ili toliko oštećeno da više nije za upotrebu.

Lokalni putevi u okolini Bajine Bašte su u veoma lošem stanju, mestimično potpuno prekinuti klizištima ili izmenjenim rečnim tokovima ili zatrpani odronima, pa je kretanje i dalje veoma otežano.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.