Izvor: B92, 09.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oglasi za doživotno izdržavanje

Beograd -- U poštanskim sandučićima u Beogradu pojavili se oglasi koji penzionerima nude novac za izdržavanje u zamenu za stan.

Penzionerka Gordana Jevtić je s komšijama bila zatečena kada je u poštanskom sandučetu našla nekoliko pamfleta u kojima se nudi doživotno izdržavanje u zamenu za stan ili kuću. Pamflet na kom nije ostavljena nikakva adresa, već samo broj mobilnog telefona, naterao je penzionere da posumnjaju da je reč o rizičnoj ponudi.

"Meni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije svejedno, otkud znam ko stoji iza ovoga, da li advokatska mafija ili neki sitniji lopov, kažite, meni se to uopšte ne dopada", kaže Gordana Jevtić za B92.

Adresu na kojoj je osoba koja deli oglas nije bilo moguće saznati jer ne postoji u zvaničnoj evidenciji u telefonskom imeniku. Posle mnogih pokušaja, B92 je saznao da se iza oglasa krije privatno lice. Anonimna osoba nije htela da daje nikakve informacije o svojoj ponudi, niti da da izjavu za televiziju.

U Ministarstvu za socijalnu zaštitu kažu da je ugovor o doživotnom izdržavanju dobrovoljan. Takvi oglasi često ciljaju na penzionere, koji su nezaštićeni i obično neobavešteni, što ih stavlja u poziciju lake žrtve prevare.

Suzana Paunović, načelnica Odeljenja za inspekcijski nadzor socijalne zaštite, kaže da je reč o velikom riziku: "Zakon omogućava oglašavanje, ali pitanje je na koji se način oglašava. Radi se o starijima koji imaju male prihode, pa takvi pamfleti otvaraju pitanje zloupotrebe i to stvara rizik".

Ranka Vujović iz Upravno-nadzornih poslova porodične zaštite kaže da je sporno to s kim se sklapa ugovor. "Može li taj penzioner sam da se štiti, a pitanje je i čime se bavi strana koja nudi izdržavanje jer ona to mora da prijavi Centru za socijalni rad", kaže ona.

Penzioneri strahuju da je neko osmislio strategiju koja ima za cilj samo to kako da ih lako prevari i uzme im stan ili kuću.

U Ministarstvu savetuju da se penzioneri koji su ugroženi i koji nemaju nikoga da se brine o njima obrate Zavodu za socijalnu zaštitu jer ima dovoljno mesta u registrovanim staračkim domovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.