Izvor: B92, 19.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Oficiri VS ne znaju engleski"

Beograd -- Vojska Srbije nema dovoljno oficira koji poznaju sisteme obuke u VS i strane sisteme, a veoma slabo govore engleski jezik.

To je izjavio načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba pukovnik Petar Ćornakov, što je prema njegovim rečima veliki problem za kreiranje i uspostavu novog sistema obuke i učešće na brojnim vežbama u inostranstvu. On je, u intervjuu magazinu Odbrana, rekao da Uprava za obuku i doktrinu mora da osposobljava oficire koji će za što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kraće vreme zauzeti takvu ulogu.

Referentni sistem za obuku u Vojsci Srbije, prema rečima Ćornakova, biće onaj koji ima NATO, ali to ne isključuje nacionalne specifičnosti, što je inače odlika sistema odbrane svih zemalja članica programa Partnerstvo za mir.

"Promene u sistemu obuke kretaće se u širokom dijapazonu: od definisanja novih načela, nove podele i sistematizacije, novih savremenih oblika obuke, do novog sistema finansiranja i obuke podoficirskog kadra”, rekao je on.

Značajniji pomaci u obuci, najavio je Ćornakov, očekuju se ove godine, posle završetka mobilizacijsko-organizacijskih promena u vojsci, jer će novoformirane jedinice biti znatno bolje popunjene kadrovski i materijalno, a posedovaće i znatno bolju infrastrukturu za obuku.

On je rekao da "iskustva drugih armija koje su u bliskoj prošlosti prešle sa ročne vojske na profesionalnu govore da su najveći problemi bili da starešine shvate da treba graditi novi etos profesionalnog vojnika, koji se razlikuje od etosa vojnika na odsluženju vojnog roka”.

"To znači da će slabosti sistema da profesionalnim vojnicima pruži vrhunsku obuku ili njihova neadekvatna ili nenamenska upotreba posle završene obuke, biti veoma štetni za formiranje čvrstih, disciplinovanih i efikasnih profesionalnih jedinica", smatra Ćornakov.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.