Oficiri VS na praksi Siciliji

Izvor: Politika, 22.Sep.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oficiri VS na praksi Siciliji

Napredni program saradnje u obrazovanju, koji se sprovodi u saradnji sa Velikom Britanijom i Norveškom, podrazumeva i analize značajnih bitaka

General-potpukovnik Endru Grejam prvi put je bio u Beogradu 1957. godine, kada je imao samo godinu dana. U tadašnjoj Jugoslaviji proveo je nekoliko godina, kao sin britanskog diplomate. Ovih dana, sada kao načelnik britanske Akademije odbrane, ponovo je boravio u glavnom gradu gde je održao predavanje na Vojnoj akademiji. Time je i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << formalno, uz podršku Kraljevine Norveške, kao i ministarstava odbrane i spoljnih poslova, otpočeo „Napredni program saradnje u obrazovanju”, u koji će tokom dve godine biti uloženo oko 700.000 evra.

Ovaj projekat namenjen je oficirima od čina majora i podrazumeva niz predavanja gostujućih stručnjaka, kao i uvežbavanje upravljanja u kriznim situacijama (poput poplava), kao i diplomatskih veština. Neke od najbitnijih lekcija za 21. vek, po našem sagovorniku, jesu saradnja sa saveznicima, među vidovima u vojsci, ali i sa drugim telima, poput Crvenog krsta, UN... Cilj projekta je davanje saveta, a ne serviranje gotovih rešenja koja se moraju primeniti.

Poseta generala Grejama podrazumeva i sastanak sa Ilijom Pilipovićem, pomoćnikom ministra odbrane za materijalne resurse, a tema susreta je mogućnost da srpski vojni inženjeri pohađaju kurs na Univerzitetu Krenfild – delu britanske Akademije odbrane.

– Krenfild je tehnički univerzitet za postdiplomce, jak u nauci o avijaciji, optici, liderstvu, veštinama kupovine i održavanja opreme, upravljanju projektima, informacionim sistemima... Razgovaraćemo o tome koja su znanja u ovom trenutku inženjerima najpotrebnija – kaže general Grejam.  

Deo programa trebalo bi da budu i posete poprištima bitaka, najverovatnije onima u Italiji kao što je Sicilija gde su se saveznici iskrcali tokom Drugog svetskog rata.

– Posete podrazumevaju učenje iz stvarnih situacija. Polaznici se stavljaju u ulogu komandanta, i razmišljaju, recimo, o tome, da li bi danas rešenje možda bilo drugačije, imajući u vidu naprednu tehnologiju – objašnjava general Grejam.

On dodaje da su deo obuke oficira u Britaniji povremeno i studije slučaja sa Balkana, ali da to ne uključuje raspravu o taktičkim pitanjima. Inače, dvadeset oficira VS već pohađa kurs britanskog Instituta za liderstvo i menadžment. Zadatak im je da napišu rad na temu liderstva, a ako zadovolje kriterijume, dobiće sertifikat. 

General Grejam se osvrnuo i na kompleksni, savremeni svet, pun asimetričnih pretnji, u kome vas neprijatelji napadaju i iz sajber spejsa. Izneo je i gledište o bezvremenim atributima komandanata koji „plivaju” u takvom svetu:

– Oni, po meni, moraju da budu načitani, da razumeju kontekst bolje od ostalih, da imaju jasnu viziju, ali i intuiciju. Treba da ih odlikuje strpljivost, kao i spremnost na saradnju, kompromis i preuzimanje odgovornosti za odluke – ističe on.

T. Bojković

objavljeno: 23.09.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.