Izvor: Glas javnosti, 13.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odzvonilo lopovima

KIKINDA - Drskim kradljivcima koji na području kikindske opštine nemilice pustoše njive, bašte i voćnjake, odnoseći plodove mukotrpnog rada, konačno je odzvonilo.

Naime, od 15. aprila počinje da radi poljočuvarska služba, čime će biti ispunjen san mnogih ojađenih poljoprivrednika, jer u poslednjih 20 godina ona nije funkcionisala. Zbog toga su krompir, paradajz, paprike, jabuke, šljive, lubenice i kukuruz „dobijali noge“, a često se dešavalo da ukradeno voće i povrće >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << lopovi prodaju na pijaci.

Član Opštinskog veća zadužen za poljoprivredu Mladen Duka ističe da će poljočuvarska služba raditi pod okriljem Agencije za poljoprivredu i malu privredu.

- Sem sprečavanja otuđenja privatne imovine, 20 opremljenih poljočuvara kontrolisaće poljske puteve. U njihovoj nadležnosti biće sprečavanje odlaganja smeća u ataru, kao i da poljoprivrednici sa mehanizacijom ne iznose blato na kolovoz. Dok se ne okonča raspisan tender za ovaj posao, poljočuvarsku službu u naredna dva meseca obavljaće na javnom oglasu izabrana firma „Beozaštita“ iz Beograda, koja je registrovana za tu delatnost. Svi zaposleni poljočuvari biće iz kikindske opštine - kaže Duka.

Zadatak poljočuvara biće i da vode računa o poštovanju Zakona o poljoprivrednom zemljištu i Zakona o lovstvu, koji izričito zabranjuju paljenje suve trave i strnjike, što je u letnjim periodima najčešće uzrok brojnih požara.

Pomenimo i to da su, sem voća i povrća, po onoj staroj srpskoj „da komšiji crkne krava“, na meti izgrednika bili i posedi koje su nemilosrdno i bez ikakvog povoda uništavali. Iz čiste obesti ili zavisti folije plastenika namerno su sekli noževima, a zabeleženi su slučajevi da su stabla voćaka čak i testerom presečena. Lopovi se nisu libili ni da istuku domaćina ako ih zatekne u nečasnoj raboti.

Poljoprivrednici se nadaju da je tome konačno došao kraj.

Kikinđaninu Zoranu Gociću u martu neko je nožem isekao plastenik u kome je bilo oko 2.000 strukova zasada mladog luka. Iako je tog jutra bio samo dva sata odsutan od kuće, to bilo je dovoljno izgredniku da pričini štetu. Gociću je u januaru takođe isečen plastenik sa 2.000 glavica salate, koja je izmrzla, a on ostao bez zarade od 60.000 dinara. Bračnom paru Milanu i Anđelki Keneški jesenas je neko u dvorištu kuće uništio pet plastenika dok su bili na svadbi. Goranu Stepanovu neko je uništio pet plastenika sa zasadom jagoda i pričinio štetu od 300.000 dinara.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kurir: Straža za krompir

Izvor: Mondo, 12.Apr.2009, 13:37

Drskim kradljivcima koji na području kikindske opštine nemilice pustoše njive, bašte i voćnjake, odnoseći plodove mukotrpnog rada, konačno je odzvonilo.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.