Izvor: B92, 10.Maj.2009, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana peta Biciklijada

Beograd -- Pod motom "Pokreni se", Više od 5000 ljubitelja biciklizma je učestvovalo u petoj, begradskoj biciklijadi.

Trka nije imala takmičarski karakter, već je cilj biciklijade promovisanje zdravog života i bicikla, kao alternativnog prevoznog sredstva.

Bez gužve, nervoze i saobraćajnog haosa, beograđani su danas imali retku priliku da iskoriste centralne i novobeogradske ulice i da se provozaju biciklima trasom dugom oko osam ipo kilometara od trga republike >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do Ušća.

Učesnici biciklijade svesni su da, bar za sada, bicikl u Beogradu ne može da se koristi kao prevozno sredstvo.

"Moguće je voziti, samo treba voziti vrlo pažljivo, zato što ima svakakvih vožača, a ima i svakakvih biciklista. Znači, noćna vožnja je strašno kritična, nemaju prednje svetlo zadnje svetlo, tako da nije ni čudo što ih auto pokupi”, kaže jedan od građana beograda koji je posmatrao Biciklijadu.

Pored pokušaja da se skrene pažnja nadležnima i ostalim građanima da bicikl može biti alterantivno prevozno sredstvo u gradskim gužvama, biciklijada promoviše i zdrav način života.

"Želja nam je da ovom manifestacijom pozovemo sugrađane da budu aktivni, da uključe ovakve aktivnosti u svakodnevni život, kako bi popravili kvalitet svog života, kako bi uneli živost. I prosto, kako bismo promovisali jedan alternativni način prevoza koji je ekološki, koji je uz to i zdrav za organizam”, kaže Milica Stefanović iz Koka Kola sistema.

"Gradu su potrebne ovakve manifestacije. Ne samo jednom u godini, nego i češće. Da imamo određene punktove, gde će organizovano biciklisti, rekreativci, odlaziti prema Avali, Kosmaju i drugim destinacijama. Bicikala ima jako puno u gradu, samo treba dobra organizacija da bi svi uživali”, kaže Dragan Ćirić, iz gradskog Sekretarijata za sport i omladinu.

Svi biciklisti, koji su se dovezli do cilja dobili su simbolične biciklističke dozvole, koje su im omogućile da učestvuju u nagradnoj lutriji, a najsrećniji su dobili bicikle, putovanja, sportsku opremu i druge Koka kola nagrade.

Pored uživanja u vožnji, učesnici biciklijade na cilju na Ušću, uživali su i uz latino zvuke benda Salsa Y Punto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.