Izvor: RTS, 08.Avg.2020, 15:39

Održana komemoracija Isidori Bjelici

U Centru Sava održana je komemoracija književnici Isidori Bjelici.
Pored porodice, komemoraciji su prisustvovali prijatelji i poštovaoci njenog dela.

Isidora Bjelica će počivati u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.
Bjelica je preminula u sredu 5. avgusta u 53. godini posle duge i teške bolesti. 
Objavila je preko šezdeset knjiga, pedeset pod svojim imenom, a petnaest pod pseudonimom.
Knjige - "Spas", >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Spas 2", "Sama", "Voleti i umreti na Karibima", "Ljubav u Tunisu", "Moj deda Luj Viton", "Tajni život slavnih Srpkinja", "Princeze di Montenegro", "Dama iz Monaka", "Srpkinja" su prodate na desetine hiljada primeraka.
Svoju prvu knjigu "Prvi probuđeni" objavila je u ediciji "Pegaz" još sa 18 godina i dugo vremena je bila najmlađi član UKS-a.
Kao pozorišni pisac i reditelj najveći uspeh doživela je sa dramom "Sarajka u Beogradu", koja je deset godina punila hale.
Veoma uspešni komadi bili su i "Ozloglašena", "Psovači", "Tako je govorio Broz"...
Za dramu "Skadarlijka" dobija i prestižnu nagradu za najbolji tekst i režiju na internacionalnom festivalu u Sarajevu.
Kao scenarista i reditelj potpisuje 2000. godine prvi srpski nezavisni film "Dorćol-Menhetn".
Autor je nagrađivanih radio-drama, od kojih je najveći uspeh doživela drama o Isidori Sekulić.
Tvorac je niza performansa i umetničkog projekta Politart, koji je doživeo veliku internacionalnu promociju, a posebno je zapažena njena izložba sa Nebojšom Pajkićem u Muzeju savremene umetnosti "Egzibicija nacionalnog pomirenja".
 
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

POSLEDNJI POZDRAV ISIDORI BJELICI Ožalošćeni se okupljaju na Novom groblju, Dajana Paunović, Milomir Marić i Mirjana Bobić Mojsilović nemi od bola

Izvor: Blic, 08.Avg.2020

Isidora Bjelica biće kremirana danas u 16:15 časova na Novom groblju u Beogradu, a brojni članovi porodice i prijatelji spisateljice došli su da se oproste od nje poslednji put.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.