Izvor: Blic, Beta, 09.Sep.2009, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan pomen ubijenima u Medačkom džepu

U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos povodom 16 godina od napada hrvatske vojske na Medački džep kod Gospića kada je ubijeno 88 ljudi.

Episkop hvostanski Atanasije je podsetio da je zločin koji se desio u Medačkom džepu na danšnji dan pre 16 godina bio trenutak u kome je zlo bilo naizgled jače od dobroga, kada je likovalo nad dobrim i vrlinom i kada su mržnja i podlost likovali nad ljubavlju.

"To se dogodilo mnogo puta pa i onoga 9. septembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 1993. u Divoselu, Počitelju i Čitluku, u selima u kojima su naša pravoslavna braća živela 18 meseci pod zaštitom snaga UN koje su im garantovale sigurnost, mir i miran san. I tada je došlo do iznenadnog napada zvaničnih oružanih snaga Hrvatske i mnogi nedužni su pobijeni", kazao je episkop.

Podsetio da je tom prilikom nastradalo 88 Srba među kojima je bilo 46 vojnika, šest policajaca i 36 civila.

Vladika je rekao da je zločin i to što nije sankcionisan, što pokazuje da zlo biva nekažnjeno, čime obeshrabruje ljude da se vrate svojim kućama.

Episkop hvostanski preneo je okupljenima molitve u ime patrijarha Pavla i mitropolita crnogorsko-primorskog Amifilohija koji "pomaže patrijarhu u vreme telesne nemoći".

Parastosu je prisustvovalo stotinak članova porodica ubijenih u Medačkom džepu. Među njima nije bilo predstavnika vlasti.

Sva tri sela Medačkog džepa "sravnjena su sa zemljom po sistemu spržene zemlje". Nakon akcije u Divoselu, Čitluku i Počitelju kako je navedeno, u izveštajima UNPROFOR-a, "nije bilo znakova života, ni ljudi, ni životinja, a razaranje je bilo potpuno, sistemski i namerno".

Predsednik Veritasa Savo Štrbac podsetio je da je tužilaštvo Haškog suda za zločine u Medačkom džepu podiglo optužnice protiv trojice generala Hrvatske vojske Rahima Ademija, Janka Bobetka i Mirka Norca koji je kasnije jedini osuđen na sedam godina zatvora.

Istraga portiv četvrtog generala Petra Stipetića obustavljena jer je dokazao "paralelnu liniju komandovanja". Bobetka je od izručenja Hagu "spasila smrt", podsetio je Štrbac.

Do suđenja u Hagu nije došlo jer predmet prebačen u nadležnost hrvatskog pravosuđa. Norac je za te ratne zločne u Hrvatskoj osuđen na kaznu od ukupno sedam godina zatvora za nesprečavanje, podržavanje i ohrabrivanje ubistava četiri civila i pljačkanje imovine, ubijanje jednog i mučenje jednog ratnog zarobljenika.

Štrbac je podsetio i da je Ademi oslobođen svih optužbi jer ga sud ne smatra delom komandne odgovornosti. Vrhovni sud Hrvatske još nije razmotrio žalbu protiv prvostepene presude u slučaju Norac. Žalba je podneta u oktobru 2008. godine.

Od 84 tela, osam je ostalo neidentifikovano, dok se još traga za posmrtnim ostacima četiri osobe.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.