Održan festival Ruže Lipolista

Izvor: RTS, 19.Jun.2016, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan festival "Ruže Lipolista"

U Lipolistu kod Šapca, selu čuvenom po hiljadu stabala lipa i milionima pupoljaka ružinog cveta, sinoć je završen 22. Festival "Ruže Lipolista" na kojem se ove godine okupio rekordan broj izlagača, ali i posetilaca iz zemlje i okruženja. Više od polovine godišnje proizvodnje ruža iz Lipolista izveze se na rusko tržište, a ostatak u Italiju, Poljsku, Holandiju i zemlje bivše Jugoslavije.
Na imanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << najmlađeg proizvođača ruža u Lipolistu Aleksandra Stankovića cveta oko 70 vrsta raznobojnih pupoljaka. Od posla koji je spoj lepog i korisnog, Stanković kaže da njegova porodica lepo živi, ponosan što njihove ruže stižu čak do Vladivostoka.

"Ja sam treća generacija u našoj porodici koja se bavi proizvodnjom ruža. Trenutno na dva hektara imamo proizvodnju oko 100.000 sadnica, što mislim da je lep uspeh i kompletna proizvodnja odlazi na rusko tržište", kaže Aleksandar Stanković.
Osim Stankovića u Lipolistu se još 20 porodica bavi proizvodnjom ruža na prostoru od 30 hektara. Festival "Ruže Lipolista" prilika je da se ugovore poslovi za iduću sezonu, ali i promovišu turistički potencijali ovog lepog sela.
Organizaciju svetkovine cveća ove godine podržala je evropska radna grupa za ruralni razvoj SWG, a šabačka Poljoprivredna škola organizovala je predavanje o aranžiranju i simbolici ruža. Crvena je ljubav, žuta radost, bela prijateljstvo.
Tradicionalno, dodeljen je i prsten prijateljstva. Ove godine dobitnica je košarkašica Nataša Kovačević.
"Dobila sam razne poklone i bukete ruža i jedna čekam da dođem kući i da im nađem neko mesto. Mislim da će ova nagrada za mene biti kao neki podsetnik koliko je pozitivnost važna u životu i koliko je važno da se uvek borimo do kraja", ističe Nataša Kovačević.
Na izložbi cveća žiri je nagradio aranžman rasadnika Ivanović iz Sinoševića, a u takmičenju u aranžiranju cvećare iz škole "Josif Pančić" iz Pančeva.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.