Odriču se imena zbog nasledstva

Izvor: Blic, 06.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odriču se imena zbog nasledstva

Razvod braka, pokušaj izvrdavanja zabrane ulaska u pojedine inostrane zemlje ili dobijanje nasledstva najčešći su razlozi zbog kojih Nišlije i Nišlijke menjaju svoja imena i prezimena. U Upravi za građanska stanja, kojoj godišnje pristigne i do 300 ovakvih zahteva, kažu da motivi za dobijanje novog identiteta nekada mogu biti i krajnje bizarni.

- Nišlijke menjaju prezimena uglavnom iz emotivnih razloga, posle razvoda, dok su kod muškog dela populacije razlozi uglavnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „praktične prirode" - otkriva za „Blic" Branislava Stojanović, referent za građanska stanja u Gradskoj upravi Niša.

Dok proterani iz inostranstva pokušavaju da promenom identiteta ponovo uđu u strane zemlje iz kojih su proterani iz raznih razloga, ne znajući da je matični broj zapravo taj koji ih identifikuje, ima i onih koji pokušavaju da izbegnu kaznu zbog počinjenog krivičnog dela.

- U poslednje vreme imamo dosta slučajeva da mladići traže da uzmu majčino devojačko prezime umesto očevog, jer su ih baba ili deda uslovili da će im samo tako dati nasledstvo. Kada ostanu bez obećanog nasledstva, što se najčešće i desi, vraćaju se po svoje staro prezime - objašnjava Stojanovićeva.

U patrijarhalno nastrojenom Nišu može se desiti da muž na venčanju prihvati ženino prezime. Ali u Upravi za građanska stanja i ovo ubrajaju u praktične razloge.

- Po pravilu se radi o situaciji gde se žena prvo udala u inostranstvu, recimo u Nemačkoj, i uzela muževljevo nemačko prezime. Nakon razvoda ponovo se udaje u Nišu, a mladoženja prihvata njeno prezime. Mnogi smatraju da će u inostranstvu lakše da se izbore za svoja prava ako imaju strano ime i prezime - dodaje Stojanovićeva.

A zbog nevolja na graničnim prelazima jedan Nišlija je zatražio da srpsko ime zameni filipinskim, jer ga često mešaju sa nepoznatim imenjakom bogate kriminalne prošlosti. Posle tri meseca vratio se u ovu službu tražeći da mu se ponovo doda i prethodno srpsko ime jer sa novim egzotičnim imenom sa Dalekog istoka nikako nije uspeo da se saživi. Nekada i posao diktira potrebu novog identiteta, kao što je to bio nedavno slučaj kod Nišlijke, kafanske pevačice, koja je zatražila isto ime kao jedna naša poznata i afirmisana estradna umetnica.

Sinovi iz rastavljenih brakova po sticanju prava na podnošenje zahteva, nakon navršene 15. godine, često traže da uzmu majčino devojačko prezime, ljuti na očeve što im nisu poklonili dovoljno pažnje posle razvoda.

Razlozi za promenu identiteta nekada su i bizarni kao što je to bilo u slučaju građanina koji je zatražio sasvim novo ime i prezime tvrdeći „da to zahteva od njega njegova pokojna žena", koja mu dolazi u san svake noći.

Izbegavanje služenja vojske

Promena imena i prezimena ne može se odobriti građanima protiv kojih je pokrenuta istraga ili su osuđeni za krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, a kazna još uvek nije istekla. Zato je potrebno pribaviti potvrde iz suda, ali i iz vojnog odseka kako bi se sprečilo da se promenom imena izbegne služenje vojnog roka. Tako je nedavno jedan Nišlija došavši u vojni odsek po potvrdu da je u toj evidenciji ujedno dobio i poziv za služenje vojske.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.