Izvor: B92, 23.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odmori i kućni ljubimci

Beograd -- U sezoni godišnjih odmora mnogi građani imaju problem s kućnim ljubimcima, da li da ih vode na put, ostave na čuvanje ili čak na ulici.

Ako se na odmor putuje s kućnim ljubimcem, pre polaska se treba raspitati o uslovima putovanja koje propisuju aviokompanije ili drugi prevoznici i o uslovima smeštanja ljubimaca u hotelima. Isto važi i ako ljubimci ostaju na čuvanju, kako se njihovo odvajanje od vlasnika ne bi pretvorilo u problem.

U sezoni godišnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odmora, mnogo vlasnika napušta kućne ljubimce i ostavlja ih na ulicama i po parkovima, gde su izloženi opasnosti od saobraćaja i drugih velikih pasa.

U organizacijama za zaštitu životinja kažu da godišnji odmori ne bi trebalo da budu izgovor i apeluju na vlasnike da im se, ako ne mogu da obezbede smeštaj u hostelu ili kod nekog prijatelja, obavezno obrate za pomoć.

Pun pansion za kućnog ljubimca u Beogradu u proseku košta pet evra dnevno. Za taj novac on dobija smeštaj, vodu, hranu, šetnju, kupanje i igranje sa animatorom, a za dodatnih 500 dinara i prevoz specijalizovanim taksijem od hostela za pse do mesta stanovanja.

Mirjana Makević, menadžerka pansiona za pse Đoakimo, kaže da su ljubimci ostavljeni na čuvanje u tom pansionu opušteni. "Imaju dovoljno prostora, vode, hrane. Igraju se, nikakav pritisak nemaju, apsolutno su slobodni, naviknu se na nešto što im je lepo", kaže ona.

Ako neko odluči da i ljubimca vodi na odmor, treba se raspitati o posebnom pasošu i obaveznim dokumentima. Olivera Radić, koordinatorka Orke za odnose s javnošću, kaže da je neophodno nabaviti potvrdu o vakcinaciji protiv besnila i potvrdu o mikročipovanju, ali i serološki test o besnilu, koji se izdaje nekoliko meseci po vakcinaciji protiv besnila.

"To znači da, ako recimo sada vakcinišete psa, verovatno nećete moći da ga povedete sa sobom jer je potrebno da prođe određeno vreme između vakcinacije i testa", kaže ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.