Odmor na selu hit

Izvor: Blic, 28.Jun.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odmor na selu hit

Ako ove godine niste u mogućnosti da godišnji odmor provedete u nekim od popularnih letovališta na Mediteranu, naš predlog je Srbija. Domaće banje, planine i sela destinacije su idealne za opuštanje i bekstvo od gradske vreve, a usluga i cene iz godine u godinu se približavaju, pa i izjednačavaju sa standarima koji važe u takozvanim turističkim silama.

Miodrag Đorđević svake godine svoj godišnji odmor provodi s porodicom u Banji Vrujci. Njegovi argumenti su tipični >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za ovakav izbor:

- Meni je najvažnije da idem negde na letovanje, a da ne moram dugo da putujem. Volim i to što je moguć i privatni i hotelski smeštaj, mada su hotelski kapaciteti još mali. Ovde svako može naći neku zanimljivu zabavu. Naravno, banje su dobre i za poboljšanje zdravlja, tu su i termalni izvori i bazeni, koje moja deca jako vole, a šetnje u prirodi mnogo znače.

U turističkim agencijama kažu da je interesovanje za domaće destinacije jako dobro, ali ističu da seoski turizam ove godine prednjači.

„Etno-travel" je agencija koja se posebno bavi seoskim turizmom, a šef ove agencije Marko Rakićević kaže da je interesovanje sve veće kako leto odmiče.

- Odskora smo počeli da nudimo odmor na selu. Tražnja je velika za salašima u Vojvodini i za selima oko Zlatibora i Valjeva. Cene se za salaše u Vojvodini kreću od 1.600 do 2.300 dinara po osobi za noćenje s doručkom. U poslednje vreme je jako atraktivno selo Koštunići i za njega pun pansion košta 1.500 dinara po osobi. Skoro smo imali jednu grupu koja je posetila ovo selo i oni su oduševljeni. Tražili su čak i da produže boravak. Domaćini se trude da ih animiraju i uključe ih u neke manje radove na selu, pa im je to jako zanimljivo. Zainteresovani su i stariji, ali u poslednje vreme i mlađi ljudi.

Franjo Rožić, vlasnik turističke agencije „Rotema", kaže da je ponuda za odredišta u Srbiji ove godine veoma kvalitetna i da turisti vole da idu više puta na kraće odmore.

- Od planina tu su kao i uvek Kopaonik, Tara i Zlatibor, dok su najinteresantnije banje Soko, Vrnjačka i Banja Vrujci. U pitanju su uglavnom sedmodnevni aranžmani na bazi polupansiona, ali postoji i mogućnost dopunskih usluga. Za Taru je polupansion na primer oko 18.000 dinara, ali postoje i neke skromnije varijante od 14.400 dinara po osobi. Na Kopaoniku je takođe moguće iznajmiti „Jatove" apartmane ili boraviti u „Konacima". Najam apartmana je 4.800 dinara za sedam dana, dok su „Konaci" skuplji i koštaju 9.300 za sedam dana - objašnjava Rožić.

Rožić dodaje da je interesovanje za banjski i planinski turizam poslednjih dana poraslo i da očekuje da bude i veće, jer su hit letovališta na primorju popunjena.

Direktor agencije „Pan Jurop Adriatik" Radmilo Bumber ističe da su vojvođanski salaši pravi hit:

- Turisti iz južne Srbije više traže odmor u Vojvodini i obrnuto, dok su Beograđani specifični i oni traže i jedno i drugo. Sada je takođe postalo popularno da se na kraće godišnje odmore ide i po nekoliko puta u toku leta.

I na planinama i u selima ljudima može da bude jako interesantno jer imaju mogućnost da uživaju u jednodnevnim izletima, pešačkim turama, branju bilja, a mogu i da pomažu domaćinima u nekim sitnim radovima.

Smeštaj na planinama popunjeniji nego u banjama

Zlatibor - Na Zlatiboru je trenutno popunjeno 60 odsto kapaciteta, tako da na toj planini boravi oko 8.000 gostiju, uglavnom na seminarima, simpozijumima, đačkim ekskurzijama, kažu u Turističkoj organizaciji Zlatibora. U odnosu na jun prošle godine, posećenost te planine veća je za oko 10 odsto, a više gostiju u hotelima, kao i u oko 6.400 registrovanih ležaja u privatnom smeštaju, očekuje se u julu i avgustu.

Kopaonik - Zamenik direktora Turističkog centra „Kopaonik" Milan Vujanac kaže da slobodnih mesta u hotelu „Grand" i apartmanskom naselju „Sunčevi vrhovi" više nema.

Tara - Hoteli „Omorika" i „Jezero" na Tari i „Drina" u Bajinoj Bašti su popunjeni, a sva mesta u špicu sezone u julu i avgustu su rezervisana. U vreme održavanja Drinske regate, polovinom jula, očekuje se da će Taru posetiti veći broj gostiju.

Banje - Od banjskih centara u Srbiji najveća zainteresovanost je za Vrnjačku banju i Sokobanju, dok su Niška i vazdušna banja Divčibare zabeležile posećenost veću za šest odsto u odnosu na prošlu godinu. U Vrnjačkoj banji trenutno boravi više od 4.000 prijavljenih i 3.000 neprijavljenih posetilaca, što je slično kao u ovom periodu prošle godine. U Sokobanji je 10.000 turista više nego u junu prošle godine.





planine

cena

aranžman

Kopaonik

24.000-33.500

PP

Tara

16.000-18.000

PP

Zlatibor

19.000-30.000

PP

Divčibare

14.000-28.000

P

banje

cena

aranžman

Soko

13.500-23.100

P

Ovčar

7.980-17.000

P

Vrujci

9.100-15.050

P

Vrnjačka

10.500-21.000

P

sela

cena

aranžman

Koštunići

10.500

P

Begeč

11.200

ND

Bare (Rudnik)

14.000

P

Brzeće (Kopaonik)

6.400

P

Palić-Hajdukovo

10.290

ND

Napomena: Cene su u dinarima za sedmodnevne aranžmane po osobi; P- pun pansion, PP - polupansion, ND - noćenje s doručkom

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.