Odmor ili noćni rad

Izvor: Glas javnosti, 28.Jun.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odmor ili noćni rad

NOVI SAD - Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, u saradnji sa socijalnim partnerima, usvojio je zajedničku inicijativu po kojoj bi od 11 do 16 sati, kada spoljna temperatura prelazi 36 stepeni Celzijusa, bio prekinut rad.

Kako se navodi u saopštenju koje je potpisao resorni sekretar Miroslav Vasin, poslodavcima je u tim situacijama ostavljen izbor da izvrše preraspodelu radnog vremena, organizuju noćni rad, upute zaposlene na kolektivne godišnje >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << odmore ili na drugi način organizuju proces rada.

„Pri donošenju preporuke o posebnom režimu rada zaposlenih vodilo se računa ne samo o zdravlju zaposlenih, već i o interesima poslodavaca, s obzirom na to da je produktivnost rada na ekstremno visokim temperaturama niska, povrede na radu česte, a kažnjavanje poslodavaca nije dalo očekivane efekte“, navodi se u saopštenju.

DEŽURNI TELEFONI

Pokrajinski sekretarijat za rad organizovaće rad dežurnog telefona na broju 021/4874610, svakim radnim danom od osam do 16 sati, a u ostalom vremenu na broj 063/218444, putem kojih će zaposleni i poslodavci moći da dobijaju neophodna obaveštenja u vezi sa radnim vremenom na ekstremnim spoljnim temperaturama.

Zajedničku inicijativu su, pored Pokrajinskog sekretarijata za rad, podržali Savez samostalnih sindikata Vojvodine, Ujedinjeni granski sindikat „Nezavisnost“ i Unija poslodavaca Vojvodine.

„Polazeći od prošlogodišnjeg iskustva, socijalni partneri u Vojvodini su zaključili da je ovaj vid zajedničkog delovanja, gde se sindikati neposredno obraćaju zaposlenima, a Unija poslodavaca direktno poslodavcima, najbolji i da solidarnost i razumevanje daju mnogo bolje rezultate od isključivo kaznene politike“, navodi se u saopštenju.

Prilikom usvajanja zajedničke preporuke socijalnih partnera u Vojvodini vodilo se računa o preporuci Ministarstva rada i socijalne politike Srbije iz jula prošle godine, a izvršene su i konsultacije sa eminentnim medicinskim ustanovama i stručnjacima.

„Pošto u Srbiji zakonom nije predviđena zaštita zaposlenih pri ekstremno visokim temperaturama, socijalni partneri u Vojvodini smatraju da se ne može ignorisati opasnost od nastupanja štetnih posledica po zdravlje zaposlenih, budući da je preventivno delovanje jedan od osnovnih principa zdravstvene zaštite stanovništva“, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.