Odluke Sinoda Artemiju uručene još u Beogradu

Izvor: Politika, 12.Feb.2010, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluke Sinoda Artemiju uručene još u Beogradu

Episkop raško-prizrenski susreo se s patrijarhom Irinejom 6. februara u Patrijaršiji, a iste večeri je pismeno obavešten da dolazi finansijska kontrola u Gračanicu

Episkop raško-prizrenski Artemije trebalo bi danas u Patrijaršiji u Beogradu da se pred članovima Svetog arhijerejskog sinoda izjasni o stanju u svojoj eparhiji, a pretpostavlja se i o navodima iz izveštaja delegacije Svetog arhijerejskog sinoda koja je u sredu saslušavala episkopa i proveravala finansijsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poslovanje eparhije.

Među vernicima juče je kružio SMS „s blagoslovom oca Nikolaja iz manastira Crna Reka” u kojoj se pozivaju da danas dođu pred Patrijaršiju na „tihi skup podrške vladici Artemiju”. Jedan od vernika iz Beograda, koji je dobio ovu poruku, tražio je savet igumana jednog poznatog kosmetskog manastira da li da ide, a ovaj mu je odgovorio da odluči kako želi, ali da on neće ići, jer „crkva nije politička partija”.

Vladika Artemije je, inače, boravio u subotu 6. februara u Beogradu, gde se u Patrijaršiji sastao s patrijarhom Irinejom. Iste večeri, dok je još bio u prestonici, episkopu raško-prizrenskom dostavljene su odluke Sinoda.

„U prvom dopisu ga obaveštavaju da će u sredu 10. februara doći u Gračanicu kontrola finansijskog poslovanja, ali nema nikakvog obrazloženja zbog čega se šalje finansijska kontrola. U drugoj odluci Sinoda se kaže da je, pošto je vladika Artemije odbio da dođe na sednicu Svetog sinoda, ’crkvena vlada’ odlučila da pošalje delegaciju u Gračanicu da ga sasluša”, priča Željko Kotoranin, poznavalac crkvenog prava, koji se s vladikom Artemijem video dan kasnije.

Kako kaže naš sagovornik, episkop Artemije je bio iznenađen i pozvao je telefonom patrijarha da ga pita kada su ga pozvali na sednicu Sinoda, a nije se odazvao.

„Episkop Artemije je iste večeri uputio pismeni odgovor patrijarhu u kojem ga obaveštava da nije dobio ni usmeni ni pismeni poziv na sednicu Sinoda”, navodi naš sagovornik.

On ističe i da je verovatno zbog greške u kucanju ili brzine, naveden 47. kanon, umesto 74. apostolskog pravila koji predviđa trokratno pozivanje episkopa pred Sabor da se suoči sa optužbom. U dopisu Sinoda dostavljenom Artemiju, navedeno 47. apostolsko pravilo tiče se nekih zabrana prilikom krštenja, objašnjava naš sagovornik.

Kotoranin ističe da vladika ima i pravo na 30 dana pripreme odbrane pre nego što se pojavi na sednici Sinoda na koju je pozvan da se suoči sa optužbom, što u ovom slučaju nije poštovano.

„Nametanje administratora nije crkveno-pravno rešenje. Sinod može da postavi administratora samo na ’udove eparhije’, zapravo one koje su upražnjene. Po 19. kanonu Kartegenskog sabora izričito se kaže da episkop, dok traje suđenje, treba da bude u u vlasti na eparhiji da bi mogao da se adekvatno brani. A konačnu presudu o krivici donosi Sabor, a ne Sveti sinod”, kaže Kotoranin.

Inače, vladika Artemije je još u septembru 2009. godine uputio dopis Sinodu u kojem je obrazložio dokle je stigao sa sprovođenjem saborskih odluka iz 2006. godine. Tako je obavestio „crkvenu vladu” da je raspuštanje eparhijskog centra „Rade Neimar” u toku, kao i da je otac Simeon (Vilovski), za koga je Sabor tražio da bude raščinjen svih crkvenih dužnosti i izveden pred crkveni sud, pod njegovom nadležnošću i da klevete protiv njega nisu potvrđene.

U delegaciji koja je saslušavala vladiku Artemija bila su dvojica članova „crkvene vlade”, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i vladika zahumsko-hercegovački Grigorije. Zvaničnih saopštenja nije bilo, a nezvanično se moglo čuti da je komisija proveravala rad narodnih kuhinja na Kosmetu, ali i navode o poslovanju i povezanosti vladike Artemija sa Eparhijskim centrom „Rade Neimar”.

Povodom saslušanja vladike Artemija Skupština zajednica opština KiM i Udruženje građana RAS iz Novog Pazara uputili su pisma podrške episkopu raško-prizrenskom.

M. Pešić

J. Beoković


[objavljeno: 13/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.