Odluka o akreditacijama fakulteta 18. avgusta

Izvor: Blic, 15.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odluka o akreditacijama fakulteta 18. avgusta

Odluke o dozvolama za rad fakultetima koji učestvuju u drugom A krugu akreditacije biće objavljene 18. avgusta, a ne tokom jula kako je ranije najavljivano, rekao je juče predsednik Akreditacione komisije Slobodan Arsenijević.

Arsenijević je kazao da je odluka o dozvolama za rad 11 fakulteta koji učestvuju u ovom krugu odložena zato što je „obavljeno samo 70 odsto recenzija".

„Recezenti nisu uspeli da pregledaju dokumentaciju svih prijavljenih fakulteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i utvrde da li ispunjavaju uslove za akreditaciju", kazao je Arsenijević.

Prema njegovim rečima, 18. avgusta biće objavljene i odluke o akreditacijama za ukupno 17 fakulteta i viših škola koje su učestvovale u drugom B krugu. Reč je o fakultetima koji nisu na vreme dostavili dokumentaciju i višim školama koje u prošlogodišnjem ciklusu akreditovanja nisu dobile dozvole za rad.

U drugom krugu akreditacija učestvuju dva beogradska fakulteta - Rudarsko-geološki i Farmaceutski fakultet, dva novosadska - Poljoprivredni i Filozofski, tri visokoškolske ustanove u Nišu -Elektronski, Pravni i Ekonomski, kao i Ekonomski fakultet u Subotici i Mašinski fakultet u Kragujevcu.

Dozvolu za rad u drugom krugu akreditacija zatražili su i beogradski privatni Univerzitet „Singidunum", kao i Fakultet za ekologiju i zaštitu životne sredine pri Univerzitetu „Union", takođe iz Beograda.

Od ukupno 166 studijskih i 13 integrisanih programa, 17 je vraćeno kao akt upozorenja kako bi u roku od devet meseci doneli neophodne izmene.

Bitan kriterijum koji fakulteti treba da zadovolje, prema akreditacionim standardima, jeste broj nastavnika koji mora da odgovara potrebama studijskih programa, a njihovo angažovanje ne može biti veće od 12 nastavnih časova nedeljno.

Fakulteti moraju da obezbede i odgovarajuće urbanističke, tehničke i higijenske uslove za rad.

Akreditacija fakulteta u potpunosti bi trebalo da bude završena u junu 2009. godine.

Upis brucoša još danas

Upis brucoša u Srbiji završava se danas, a prema upisnim pravilima, 16. jula znaće se koliko je brucoša upisano u ovom roku. Toga dana će poznat i broj slobodnih mesta, na koja će moći da se konkuriše u septembru. Fakulteti će 31. jula oglasiti drugi konkursni rok koji će trajati od 1. do 19. septembra. Komentarišući upis, rektor UB Branko Kovačević ocenio je da i ove godine prijem nove generacije studenata teče rutinski, bez plana kada je reč o perspektivi za mlade koji završavaju fakultet. Mnogi fakulteti godinama školuju studente za zanimanja za koja nema posla, ili za inostranstvo, a u društvu, posebno kod „prosvetnih vlasti" ne postoji svest da je obrazovanje investiranje u društvo, rekao je Kovačević. On je preporučio novoj Vladi Srbije da se ozbiljnije pozabavi sistemom obrazovanja. „Srbija treba da napravi ozbiljnu reformu školskog sistema, ne samo deklarativnu i ne samo u oblasti visokog školstva", upozorio je rektor Kovačević.

(Tanjug)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.