Izvor: B92, 09.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odloženi razgovori o nestalima

Beograd, Priština -- Radna grupa za oko 3.500 nestalih na Kosovu tokom 1998, 1999. i 2000. godine neće se sastati u četvrtak u Beogradu

Kako je saopštio Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju, delegacija iz Prištine u sredu popodne je o odlagannju telefonski obavestila organizatore sastanka. Portparol UNMIK-a Niradž Sing kazao je večeras da bi razgovori mogli bi biti održani za nedelju dana. Sing je izjavio da je Vlada Kosova tražila da se sastanak odloži za nedelju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana, zbog odlaska kosovskog premijera u ostavci u Hag.

Radna grupa se do sada sastala samo jednom, početkom marta 2004. godine u Prištini, ali je tada počelo nasilje na Kosovu, tako da su ti razgovori do sada prekinuti. Iz Prištine u Beograd trebalo je da dođu četiri predstavnika, tri predstavnika kosovskih institucija i jedan predstavnik međunarodne zajednice.

U februaru prošle godine tadašnji šef UNMIK-a Hari Holkeri je pred Savetom bezbednosti rekao da je na Kosovu registrovano 3.566 nestalih ljudi, od kojih je 82 odsto Albanaca, a 18 odsto Srba. Prema podacima Kosovskog odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda, taj broj je veći - na njihovim spiskovima je čak 4.200 ljudi koji su nestali na Kosovu. U toj grupi je bilo 1.874 nestalih Albanaca, koji su se nalazili u zatvorima u centralnoj Srbiji. Svi oni, osim četvorice koji su odbili da se vrate na Kosovo, predati su UNMIK-u.

Prošlogodišnji sastanak radne grupe za nestala lica je bio uvodni, na kojem su se učesnici upoznali i utvrdili osnovna načela za razgovore. Bilo je dogovoreno da se za naredni susret pripremi jedinstveni spisak nestalih na Kosovu tokom tri godine oružanih sukoba.

Radna grupa nema zadatak da otkriva ko je počinio zločine, već da pronađe žive ili posmrtne ostatke nestalih. MKCK ima evidenciju da su u periodu od januara 1998. do kraja 2000. godine na Kosovu nestale 3.272 osobe iz svih etničkih zajednica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.