Odlazak legendarnog glumca: Preminuo Predrag Ejdus

Izvor: BKTV News, 02.Okt.2018, 02:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlazak legendarnog glumca: Preminuo Predrag Ejdus

Poznati srpski glumac Predrag Ejdus preminuo je večeras posle duže bolesti u 72. godini, javljaju beogradski mediji.

Svojevremeno je izjavio da ga želja za glumom nikada nije napuštala pa čak i u najtežim trenucima. Krio je od javnosti da mu je zdravstveno stanje prilično narušeno, ali od ljubavi prema glumi nije odustajao.

"U jednom periodu života sam imao ozbiljnih zdravstvenih problema i bio sam u komi. Tog perioda se ne sećam, ali kada sam nakon toga shvatio >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << da ću 95 posto ostati paralizovan, a da ću ostati živ, govorio sam: „Pa ništa. Predavaću studentima, uostalom može da se glumi i u kolicima“. Gluma me nije napuštala ni onda kada sam bio očajan. Tada sam razmišljao da je bolje da sam umro nego što sam ostao paralizovan, ali ne zbog sebe nego zbog porodice i tereta koji bih bio mojim bližnjima. Srećom, nauka i odlični doktori su me izvukli i jedan sam od retkih koji je uspeo da preživi tu bolest", rekao je Ejdus za portal "Azra.ba".

Rođen je 24. jula 1947. godine u Beogradu. Završio je 14. beogradsku gimnaziju, a glumu diplomirao 1972. na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju.

Od 1985. do 1989. godine bio je predsjednik Udruženja dramskih umetnika Srbije, 1993. godine se priključuje Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Od 2000. godine bio je vanredni profesor glume na Akademiji umetnosti.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja: na Niškom festivalu 1973. dobio je nagradu za debitantsku ulogu, na MES-u u Sarajevu dvaput je darivan Zlatnim lovorovim vencem, nagrađen je statuetom "Zlatni ćuran" u Jagodini, na Festivalu monodrame u Zemunu dobio je "Zlatnu kolajnu". Vlasnik je dve Sterijine nagrade u Novom Sadu, Oktobarske nagrade, statueta „Ljubiša Jovanović“ i Joakim Vujić, koju dodeljuje Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca.

Dobio je i gran pri "Tatjana Lukjanova" za ulogu Salijerija u "Amadeusu“ Pitera Šefera, u režiji Alise Stojanović, i ulogu Dagija u predstavi „Delirijum tremens“, autora i reditelja Gorana Markovića. Dobričin prsten dobio je 2008. godine.

Odigrao je oko 200 dramskih uloga i snimio više od 50 filmova, učestvovao je u 50 televizijskih drama i 30 tv-serija, ostvario preko 200 uloga u radio-dramama snimljenim za Radio Beograd. U njegove antologijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi: Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Kir Janje, Laze Dunđerskog.

Predrag Ejdus je iza sebe je ostavo suprugu Milicu, ćerku Vanju i sina Filipa.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.