Izvor: B92, 12.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlaganje zakona o crkvama?

Beograd -- Nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar rekao da su tradicionalne crkve tražile odlaganje rasprava o zakonu o verskim zajednicama.

Hočevar je rekao da je verzija koja je dogovorena s njima promenjena i da u u predlogu upućenom Skupštini ima mnogo promena u pravnoj terminologiji, što pravni stručnjaci iz crkve trenutno proučavaju.

Predsednik Skupštine Srbije Predrag Marković rekao je danas da, kao predsednik Parlamenta, nije nadležan da povuče iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << procedure zakonske predloge uvršćene u dnevni red sednice. Marković je, povodom molbe tradicionalnih crkava i verskih zajednica da povuče iz procedure Predlog zakona o crkvama i verskim zajednicama, rekao da zakonski predlog sa dnevnog reda može da povuče samo predlagač i da je odgovorio na pismo tradicionalnih verskih zajednica, ali nije želeo da govori o sadržaju odgovora dok on ne stigne predstavnicima crkava.

NVO traže obaranje Predloga

Grupa nevladinih organizacija okupljenih u Koaliciji za laičku državu traži od svih demokratskih stranaka u Parlamentu da glasaju protiv Predloga zakona o crkvama i verskim zajednicama, a od Demokratske stranke se traži da se njeni poslanici vrate u Parlament i glasaju protiv tog zakonskog predloga. "Predložen zakon je necivilizacijski, protivustavan i antievropski i promoviše teokratiju umesto demokratije", stoji u saopštenju.

Koaliciju za laičku državu inicirali su Beogradski centar za ljudska prava, Centar za mir i razvoj demokratije, Centar za unapređenje pravnih studija, Inicijativa mladih za ljudska prava i Žene u crnom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.