Odgovor profesora studentima: Odlaganje odluke o doktoratu Malog zakonska obaveza

Izvor: RTS, 05.Nov.2019, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odgovor profesora studentima: Odlaganje odluke o doktoratu Malog zakonska obaveza

Odlaganja roka za donošenje odluke o doktoratu Siniše Malog je zakonska obaveza, a ne odluka Univerziteta ili rektorke, navodi se u saopštenju pokretača inicijative "105 od 5 miliona" Filozofskog fakulteta u Beogradu. Umesto postavljanja zahteva i ultimatuma profesorima, pozivamo studente i akademsku javnost na saradnju i zajedništvo, ističe se u saopštenju.
Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << juče je saopštila da je rok za odluku o doktoratu Siniše Malog produžen do 22. novembra 2019. godine. Prvobitni rok je bio 4. novembar.
Nezadovoljni novonastalom situacijom, studenti koji su blokirali Rektorat pre mesec dana pozvali su profesore da se izjasne o produženju roka.
Prvi su se oglasili profesori pokretači inicijative "105 od 5 miliona" Filozofskog fakulteta u Beogradu.
"U julu je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, umesto da donese konačnu drugostepenu odluku, utvrdio da je mišljenje Stručne komisije FON-a, na osnovu kojeg je doneta odluka fakultetskog Nastavno-naučnog veća, nepotpuno, nejasno i kontradiktorno. Odluka Odbora da se proces vrati FON-u na ponovno odlučivanje je, kako se ispostavilo, aktivirala primenu Zakona o opštem upravnom postupku zbog čega smo dužni da sačekamo istek petnaestodnevnog žalbenog roka", navodi se u saopštenju.
Pokretači inicijative "105 od 5 miliona" naglasili su da su sigurni da je do previda došlo ne rektorkinom krivicom.
"Razloge previda je u ovom trenutku teško identifikovati, ali koji god da su, zabrinjavajući su. U svakom slučaju, rektorkino izvinjenje zbog neplaniranog prolongiranja roka za donošenje konačne odluke je nesumnjivo pravo osveženje za društvo ogrezlo u diskursu mržnje, netolerancije i netrpeljivosti", navodi se u odgovoru studentima.
Pokretači inicijative "105 od 5 miliona" Filozofskog fakulteta naglasili su i da je prolongiranje roka za donošenje konačne odluke o predmetu osporene doktorske disertacije Siniše Malog neophodno radi očuvanja regularnosti procedure.
"Umesto postavljanja zahteva i ultimatuma profesorima, pozivamo studente i akademsku javnost na saradnju i zajedništvo, pošto samo na taj način možemo da sačuvamo dostojanstvo i ugled Univerziteta", zaključuje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Rektorat tražio "novembar 2", studenti prihvatili

Izvor: RTS, 05.Nov.2019

Studenti iz pokreta "1 od 5 miliona" saopštili su da će sačekati 22. novembar i odluku Odbora za etiku o tome da li je doktorat ministra Siniše Malog plagijat. . Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović pozvala...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.