Izvor: B92, 30.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbrana od ptičjeg gripa u Srbiji

Šabac -- Republička Uprava za veterinu pokrenula je u Srbiji prvi stepen odbrane od ptičjeg gripa.

To je urađeno nakon pojave te bolesti kod ptica u Rumuniji, potvrdio je agenciji Beta direktor Uprave za veterinu Miroslav Marinković. On je izjavio da za sada nema opasnosti od pojave te bolesti u Srbiji.

"Veterinarska služba i Uprava za veterinu pokrenuli su prvi stepen bezbednosti i sigurnosti u koji su uključena tri instituta koja su u stanju da dijagnostikuju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << avijarnu influencu (ptičji grip) i četiri ekipe spremne da reaguju na pojavu", rekao je Marinković.

On je naveo da se cela granica Srbije osmatra i da će se evidentirati i ispratiti svaka sumnjiva ptica koja je preleti.

"Što se tiče veterinarske službe, ona je u potpunosti spremna da odgovori. Mislim da ovo nije neka prevelika opasnost, ali je dovoljna da smo pokrenuli najozbiljniju akciju opreznosti da se sačuvamo", rekao je Marinković.

Virus ptičjeg gripa potvrđen je 28. novembra kod ptica u delti Dunava u Rumuniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.