Izvor: Blic, 19.Okt.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor utvrdio kandidate za članove Saveta RRA

Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje danas je utvrdio kandidate za Savet Republičke radiodifuzne agencije koje predlaže nevladin sektor, i listu kandidata za članove Programskog odbora Radiodifuzne ustanove Srbije iz redova poslanika.

Obe liste su prosleđene skupštini na izjašavanje po hitnom postupku na prvoj narednoj sednici.

Odbor je od šest kandidata za Savet RRA koje su predložile nevladine organizacija skupštini na izjašnjavanje uputio dva - pesnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Milovana Vitezovića i profesora Fakulteta dramskih umetnosti Gorana Pekovića.

Parlement treba da izabere jednog od kandidata.

Pekovića je predložilo Međunarodno udruženje propagandista, a Vitezovića Kulturno-prosvetna zajednica Beograda.

Preostala četiri kandidata bili su Velimir Milošević (Savez izviđača Srbije i Ekopolis), Miljenko Dereta (Građanske inicijative), Rajko Đurić (Fondacija holokausta Roma), Božo Prelević (Fond za političku izuzetnost).

Izmenama i dopunama Zakona o radiodifuziji usvojenim krajem maja predviđeno je da ovlašćeni predlagači treba da se usaglase o najviše dva kandidata, a ukoliko to ne učine Odbor za kulturu i informisanje Skupštine sužava listu na dva kandidata.

Savet RRA ima devet članova koji su u prvom mandatu izabrani na četiri, pet ili šest godina, a koji se nakon toga biraju na rok od šest godina.

Na tekućoj sednici poslanici će odlučivati o izboru člana RRA koji predlažu novinarska udruženje. Na listi su Gordana Suša kao kandidat Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i Milan Bečejić, kandidat Udruženja novinara Srbije.

Odbor je za clanove Programskog saveta predložio Ivana Andrića (Liberalno demokratska partija), Esada Džudževića (Poslanički klub manjina), Branka Ružića (Socijalistička partija Srbije-Jedinstvena Srbija), Željka Ivanjija (G17 plus), Zorana Šamija (narodnjackci blok) Branimira Đokića (Srpska radikalna stranka) i Dragoljuba Mićunovića (Za evropsku Srbiju).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.