Izvor: B92, 15.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor o ulaganju u obrazovanje

Beograd -- U Srbiji nije zabeležen nijedan slučaj da privatna firma ulaže u obrazovanje, navode u Odboru Skupštine Srbije za prosvetu.

I Dok predstavnici Unije poslodavaca Srbije traže od nove vlade reformu srednjeg stručnog obrazovanja zbog neprilagođenosti tržištu, u skupštinskom Odnoru za prosvetu navode da treba razmišljati u pravcu poreskih olakšica za privatne firme koje bi ulagale u obrazovanje.

ćlan Odbora iz G17 plus Miloljub Albijanić rekao je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na današnjoj sednici zabranjivaju statistički podaci da oko 47 odsto populacije u Srbiji ima završenu samo osnovnu školu, a 6,6 odsto visoko obrazovanje.

Na tržištu rada najviše nezaposlenih je sa završenom srednjom školom što, ocenio je Albijanić, pokazuje da Srbija školuje decu za zanimanja koja nisu potrebna. Albijanić je naveo i da bi država trebalo ozbiljnije da se pozabavi pitanjem koji obrazovni profili su traženi.

On je još ocenio da je 3,5 odsto bruto društvenog prozivoda za obrazovanja nizak nivo ulaganja u tu važnu oblast.

Albijanić se osvrnuo i na odnos države prema privatnim fakultetima, navevši da se država bavi samo akredaticajom tih ustanova, a da je potrebno da se pozabavi i kvalitetom na privatnim fakultetima.

Član odbora iz poslaničkog kluba Liberalno-demokratske partije Žarko Korać rekao je da bi od Ministarstva prosvete trebalo zatražiti izveštaj o prijemnim ispitima za srednje škole i fakultete, kao i o tome dokle se stiglo u procesu akreditacija visokoškolskih ustanova.

Korać je ocenio da postoji opasna tendencija da se obavlja preraspodela studenata i da se višak onih koji ne uspeju da se upišu na državni šalje na privatne fakultete, koji mogu da prime neograničen broj studeneta.

Mileta Poskurica, član odbora iz Srpske radikalne stranke, postavio je pitanje školarina na fakultetima, ocenivši da su neprimereno visoke jer je studiranje jeftinije u Austriji i Italiji.

Kako je rečeno na sednici odbora, to telo će se u svom radu baviti i pitanjem dokle se stiglo u reformi visokog obrazovanja, kao i problemom korupcije u obrazovanju.

Na sednici Odbora za prosvetu nije izabran zamenik predsednika tog skupštinskog tela jer, kako je rečeno, unutar vladajuće koalicije nije postignut dogovor o tome ko bi bio na toj funkciji. Predsednik tog odbora je Zoran Šami iz opozicione Demokratske stranke Srbije.

UPS: Potrebna reforma obrazovanja

Unija poslodavaca Srbije (UPS) traži od novoformirane Vlade Srbije da što pre dovrši reformu srednjeg stručnog obrazovanja.

Unija poslodavaca je reprezentativna organizacija poslodavaca Srbije. Unija je naglasila potrebu da se gradivo i metode obrazovanja srpskih srednjoškolaca izmene, osavremene i podignu na nivo obrazovanja mladih u srednjim školama na evropskom kontinentu.

U reformisanom srednjem stručnom obrazovanju centralno mesto zauzimala bi praktična nastava, koja bi imala zadatak da mlade ljude osposobi da po završetku školovanja umeju da rade u svojoj struci, navela je Unija.

Tako bi lakše pronalazili posao, a poslodavci ne bi morali da potroše po šest meseci ili godinu dana da bi svršenog srednjoškolca obučili i uveli u posao, navedeno je u saopštenju.

"Deca koja dolaze iz škola u radionice najčešće nisu spremna da se prihvate posla, jer ne znaju kako stvari u praksi izgledaju", rekao je predsednik Unije poslodavaca Stevan Avramović.

"Često su veoma malo i nekvalitetno obučavana, a ako su i imala bolju praksu, to je uglavnom bilo na zastarelim i prevaziđenim mašinama, instrumentima i alatima", navodi on.

U prilog tvrdnji da je na korenitoj reformi srednjeg stručnog obrazovanja učinjeno malo u proteklim godinama idu i zaključci sa junskog susreta predstavnika srpskih poslodavaca, sindikata i Ministarstva za rad i socijalnu politiku u Briselu.

Predstavnici Evropskog socijalno-ekonomskog komiteta, Asocijacije evropskih sindikata i članovi Socijalnog saveta EU tokom radnih sastanaka sa mešovitom delegacijom iz Srbije istakli su da naše društvo mnogo kasni u reformi srednjeg stručnog obrazovanja i prilagođavanju obrazovnih normi standardima EU.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Poslodavci traže od Vlade da se srednje obrazovanje reformiše

Izvor: 24sata, 16.Jul.2008, 02:37

Unija poslodavaca Srbije, kao reprezentativna organizacija poslodavaca Srbije, uputila je zahtev novoformiranoj Vladi Srbije da što pre dovrši reformu srednjeg stručnog obrazovanja.

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.