Izvor: B92, 28.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijena žalba građana Varvarina

Keln -- Građani Varvarina imaju mogućnost revizije postupka protiv Nemačke zbog žrtava bombardovanja, iako je odbijena žalba na presudu.

Građani Varvarina su tužili nemačku državu zbog vazdušnog napada NATO-a 1999. godine na taj grad, u kojem je poginulo desetoro ljudi. Oni imaju mogućnost za reviziju sudskog procesa pred Saveznim vrhovnim sudom u Karlsrueu, rečeno je Tanjugu u Višem pokrajinskom sudu u Kelnu. žalba na prvu presudu je međutim odbijena.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
U obrazloženju današnje presude navodi se da na zahteve tužilaca ne može pozitivno da se odgovori ni na osnovu važećeg međunarodnog humanitarnog prava niti na osnovu odredbi nemačkog ustava o osnovnim pravila i zakonskih odredbi o državnoj odgovornosti.

Sudije u Kelnu su danas ukazale kako je poravnanje štete nanete u "međunarodnim deliktima" moguće samo među državama, ali ne i između država i oštećenih pojedinaca. Navedeno je da "pojedinačni građani nisu subjekti međunarodnog prava, već da im ono obezbeđuje samo posrednu zaštitu".

Prema oceni kelnskog suda, zahtevi za odštetom građana Varvarina nisu opravdani niti sa stanovišta osnovnih ljudskih prava niti na osnovu odredbi nemačkog civilnog prava koje se odnosi na nadoknadu štete.

U posebnom delu današnje presude obrazlaže se i stav da nije moguće ustanoviti nikakve postupke tužene strane, dakle SR Nemačke, koji su protivni međunarodnom pravu ili imaju elemente ratnog zločina. Posebno se ukazuje da nije bilo u moći SR Nemačke da određuje "konkretne ciljeve (u vreme NATO-intervencije u Srbiji), kao ni okolnosti i formu pojedinačnih napada".

Sudije su podsetile na važeće propise u NATO prema kojima je dovoljno da zemlje-članice o pojedinačnim operacijama dobiju samo nužne informacije, pa se zato "ne može utvrditi da je već samo uključivanje mosta u Varvarinu na listu ciljeva i nekorišćenje prava veta na tu odluku od strane Nemačke bilo protivno međunarodnom pravu".

Ukoliko se tužitelji iz Varvarina odluče za reviziju pred Saveznim sudom u Karlsrueu i ako i tamošnja odluka, što predviđaju mnogi pravni stručnjaci, bude negativna, slučaj Varvarin mogao bi da ide dalje, do evropskih pravosudnih institucija.

Tužitelji smatraju da je nije odlučujuće da li su nemački avioni učestvovali u napadu na Varvarin, već to što su Bundestag i nemačka vlada doneli odluku o učešću u intervenciji NATO i što su mogli, a nisu sprečili da se bombarduje civilni cilj.

Dva borbena aviona NATO su 30. maja 1999. pogodila most preko Morave kod Varvarina na kojem su se nalazili samo civili. Tri osobe su poginule, a pet ih je teško povređeno. Nekoliko minuta kasnije, kada su pridošli građani već počeli da odnose žrtve, avioni su se vratili, a u drugom napadu poginulo je sedam i teško ranjeno još 12 osoba.

Zahtev za reviziju procesa

Roditelji i rodjaci žrtava stradalih u NATO bombardovanju Varvarinskog mosta podneće zahtev za reviziju sudskog procesa pred Saveznim sudom u Karlsrueu, nakon današnjeg odbijanja tužbe u Višem zemaljskom sudu u Kelnu.

Zoran Milenković, otac nastradale devojčice Sanje i jedan od 35 tužioca, rekao je za agenciju Beta da nije očekivao da Viši zemaljski sud u Kelnu odbije tužbu, mada zna da "teško može da se dogodi da nemački sud osudi nemačku državu u Nemačkoj".

"Podnećemo zahtev za reviziju Saveznom sudu u Karlsrueu, jer mi ne odustajemo od našeg cilja. Interesuje me samo kako bi sudija koji je danas odlučio da odbije tužbu, kako bi odlučivao da je na mostu stradalo njegovo dete", dodao je Milenković.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.