Izvor: B92, 13.Feb.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbijen zahtev za naknadu štete zbog neosnovanog pritvora

Podgorica -- Crnogorsko ministarstvo pravde odbilo je u petak da licima koja su bila osumnjičena u aferi trgovine ženama isplati naknadu štete zbog neosnovanog lišenja slobode. Pomoćnik ministra pravde, Branka Lakočević, kazala je podgoričkim medijima da je Ministarstvo odbilo da sa Zoranom Piperovićem, Ekremom Jasovićem, Bajramom Orahovcem i Irfanom Kurpejovićem sklopi sporazum o naknadi štete, dodajući da očekuje da će ta lica posle odbijanja zahteva u ministarstvu naknadu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << štete zatražiti od suda.

Piperović, Jasović, Orahovac i Kurpejović proveli su u istražnom zatvoru nekoliko meseci zbog sumnje da su umešani u aferu trgovine ljudima, odnosno da su Moldavku S.Č, ključnog svedoka u toj aferi, navodili na prostituciju, ali su odlukom osnovnog tužioca nakon istrage oslobodjeni tih sumnji. Jasović, Orahovac i Kurpejović tražili su da im se zbog neosnovanog lišenja slobode isplati odšteta od 20.000 evra, dok je Piperović tražio 200.000 evra. Lakočevićeva je navela da je Ministarstvo odbilo te zahteve "zbog ograničenih budžetskih sredstava" i prakse da se za mesec dana neosnovano provedenih u zatvoru uobičajeno isplaćuje naknada od oko dve hiljade evra, što je znatno niže od traženih iznosa. Procedura žalbenog postupka predviđa da oštećeni najpre zahtev za naknadu štete upute Ministarstvu pravde i ukoliko ono ne odgovori u roku od tri meseca ili odbije zahtev, onda se obraćaju sudu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.