Odata pošta herojima slobode štampe

Izvor: B92, 14.Sep.2010, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odata pošta herojima slobode štampe

Beč -- Na svečanosti u Beču povodom 60. godišnjice osnivanja Međunarodnog pres instituta, glavni urednici medija iz celog sveta odali su poštu herojima slobode štampe.

Oni su ponovili da su mnogi novinari životima platili opredeljenje da ne ćute o problemima sa kojima se suočavaju njihova društva.

Među herojima koji su osvajali slobodu za medije je i glavni urednik RTV B92 Veran Matić.

Dolaze iz raznih krajeva sveta, ali ukazuju na iste probleme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << - korupcije, kriminala, nacionalizma, dižu glas u zaštitu prava ugroženih, a veoma često su i sami ugroženi.

Novinari sa svih meridijana okupili su se u Beču, da odaju počast najboljima među njima, sete se stradalih kolega i podsete na probleme sa kojima se i danas suočavaju.

"Svedoci smo sve češćih slučajeva kažnjavanja onih koji izražavaju kritičke stavove, kao i sve češćih problematičnih optužnica koje se podižu protiv medija”, kaže predstavnica OEBS-a za pitanja slobode medija Dunja Mijatović.

"Nekažnjivost napadača na novinare i odgovornost vlasti za pasivno ponašanje u istragama, kao i odsustvo javne osude zbog ubistava i uznemiravanja dovode do novog nasilja. Moramo da nastavimo da ponavljamo imena onih hrabrih pojedinaca koji su izgubili živote zbog reči koje su napisali i posla kojim su se bavili”, kazala je ona.

U monografiji izdatoj povodom 60 godina od osnivanja Međunarodnog pres instituta, navedena su imena nekih heroja.

Ruskinja Ana Politkovska, Irkinja Veronika Gerin, Hrant Dink iz Turske, Lasanta Vikrematune iz Šri Lanke, Akbar Gandži iz Irana...

2005. godine, bomba je postavljena ispod automobila novinarke Mej Šidiak, nepopularne zbog oštrih stavova protiv uticaja Sirije na politiku Libana, koje je zastupala na libanskoj nacionalnoj televiziji.

Iako težak invalid, posle samo deset meseci ponovo je vodila isti program.

"Ja sam platila visoku cenu zbog svojih uverenja, ostala sam bez ruke i noge, ali oni koju su pokušali da me ućutkaju nisu uspeli”, poručila je Mej Šidiak.

"Troje mojih kolega iz Libana je ubijeno i ranjeno zbog svog rada. Možda sam ostala živa da bih govorila u ime onih koji su izgubili živote”, ispričala je ona.

"Ja branim pravo i tragam za istinom i zakleti sam zagovornik razvoja demokratije u zemlji u kojoj ona još nedostaje”, rekla je Mej Šidak.

Pre deset godina, Međunarodni pres institut uvrstio je i Verana Matića, glavnog i odgovornog urednika RTV B92 među heroje slobode štampe, kao jedinog urednika iz Srbije.

Priznanje, kaže, posvećuje kolegama koji su ubijeni radeći svoj posao, a čije likvidacije ni danas nisu razjašnjene.

"Pre deset godina, kada sam u Bostonu proglašen jednim od 50 heroja slobode štampe za proteklih 50 godina, osnivali smo televiziju B92 i pripremali se za rušenje vlasti Slobodana Miloševića”, podsetio je Matić.

"Danas, 10 godina kasnije, kada imamo još 10 heroja slobode štampe, možemo se zapitati kako sloboda štampe i sloboda medija funkcioniše. Na našem primeru može se videti da slobodu štampe i slobodu medija treba negovati, bez obzira u kojem režimu živeli, jer je i kod nas potpuno jasno da posle 10 godina imamo problema sa ugrožavanjem života novinara koji se bore za slobodnu i javnu reč”, naveo je Matić.

"Imamo redakciju, kao što je naša, koja je i dalje čuvana od strane policije, imamo novinare-istraživače, koji su heroji, kao što je Brankica Stanković, koje takođe već nekoliko meseci mora da čuva policija. To je opomena svima nama da je sloboda govora, sloboda izražavanja, sloboda medija preduslov svake demokratije i svakog prograsa, i da moramo da je čuvamo”, poručio je on.

Na ovogodišnjem skupu čelni ljudi svetskih medija ukazali su na ozbiljne posledice koje ekonomska kriza ima na rad medija, naročito istraživačkog novinarstva koje se sve češće karakteriše kao skupo.

Mediji XXI veka moraće, zaključeno je, da traže načine da tradicionalno novinarstvo u pravoj meri spajaju sa modernim tehnologijama koje su omogućile znatno brži protok informacija, dovele do demokratizacije profesije, ali i opasnosti da se u javnosti plasiraju informacije za koje niko ne preuzima odgovornost.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Odata pošta herojima slobode štampe

Izvor: Šumadija Press, 15.Sep.2010, 13:26

Na svečanosti u Beču povodom 60. godišnjice osnivanja Međunarodnog pres instituta, glavni urednici medija iz celog sveta odali su poštu herojima slobode štampe.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.